Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeehondencentrum: laat jonge zeehonden met rust

  •    •  
09-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
grijze_zeehonden

Grijze zeehonden

© Ruben Smit

Zeehondencentrum Pieterburen roept mensen op om op Vlieland niet in de buurt van zeehonden te komen. Volgens de dierenorganisatie worden pasgeboren zeehondenpups en hun moeders deze dagen ernstig gestoord door strandgangers. Volgens het zeehondencentrum werden zelfs pups soms tot op minder dan een meter benaderd om een foto te nemen.

Bevalling van grijze zeehonden

Op de stranden van het Waddeneiland zijn de afgelopen dagen meerdere grijze zeehonden bevallen. De moeder voedt haar jongen eerst ongeveer drie weken met vette melk en daarna laat ze ze alleen en heeft het jong veel rust nodig. "Daarom is het extra belangrijk dat in de periode december - januari ruimte wordt gegeven aan deze moeders en pups", zo meldt het centrum.

Waarschuwingsborden en zeehondenwachters

Er staan waarschuwingsborden en zeehondenwachters geven mensen informatie. Toch "hebben de zeehondenwachters ter plaatse te maken gehad met meerdere personen die te dicht bij de moeder en pup komen. Hierdoor kunnen moeders van hun pups verjaagd worden. De pups zijn echter nog te jong om voor zichzelf te zorgen. Als de verstoring te ernstig is, of te lang aanhoudt, vluchten moeders de zee in en laten hun pups uit angst achter."

Bron: ANP

Meer over:

zeehond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.