Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeehond gaat van glijbaan | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
02-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
866 keer bekeken
  •  

De zeehond heeft even moeite met zich voortbewegen door de modder. Maar dan opeens lijkt het dier een oplossing te hebben gevonden, met een kleine vaart glijdt de zeehond zo het water in.

Deze leuke video van Harry Beld deelden wij in januari. Al gauw ging de glijdende zeehond viral, vooral op Facebook, waar de video meer dan 36.000 keer is bekeken. Over de platforms verspreid krijgen we ook meer dan 2.800 likes en opmerkingen, waarin mensen hun enthousiasme delen.

“Sommige dieren vinden het zo leuk, en doen het steeds opnieuw”, schrijft iemand. “Hij is toch het liefst IN het water”, zegt een ander. “Wat zijn dieren toch slim”, zien we ook vaak langskomen.

Bezorgde reacties

We krijgen ook enkele bezorgde reacties. Zoals op YouTube, waar iemand stelt: “Helaas lijkt het zo dat de filmer te dicht in de buurt staat, waardoor de zeehond wegvluchtte. Te dicht bij zeehonden komen is strafbaar. Het zou jammer zijn als deze situatie zo was.”

Gelukkig kunnen we de zorgen over deze video wegnemen. De opname, gemaakt door Harry Beld, is vanachter een zeehondenkijkwand in Termunterzijl geschoten. Die kijkwand zorgt ervoor dat mensen van de zeehonden kunnen genieten, zonder dat de dieren gestoord worden, zoals ook in onze fotocode staat.

De kijkwand wordt jaarlijks opgebouwd door stichting Het Groninger Landschap. Mensen mogen op het zeehondenplekje niet dichterbij op het strand komen. Met camera’s wordt de situatie in de gaten gehouden.

Gewone zeehond

Aan de snuit van een zeehond kan je het makkelijkst zien wat voor zeehond het is. Grijze zeehonden hebben een spitse snuit. Daaraan hebben ze ook de bijnaam kegelrobben te danken. Gewone zeehonden hebben een stompe snuit en een ronder kopje, daarom zien ze er wat aandoenlijker uit. Dat is ook duidelijk het effect dat deze jonge zeehond heeft, blijkt uit de vele likes en reacties als “Ik kan hier zo van genieten”.

Als je de zeehonden van dichtbij zou kunnen bekijken, zou je ook het verschil in neusgaten kunnen zien. Grijze zeehonden hebben verticale neusgaten, bij gewone zeehonden staan ze in een v-vorm. De neusgaten van zeehonden zijn best bijzonder. Als het dier onder water gaat, sluiten de neusgaten. Dat is de ruststand. Zeehonden moeten hun neusgaten actief openen om te ademen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor