Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Zangvogels oefenen zang tijdens overwinteren'_03_02_2016

  •  
03-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grote_karekiet_MicheldeBeer.jpg

© Grote karekiet (Fotograaf: MicheldeBeer)

Zangvogels lijken hun zangkunsten te oefenen tijdens hun overwinteringsperiode in Afrika. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift The American Naturalist. Waarschijnlijk verbeteren de vogels in deze periode hun liedjes en oefenen ze alvast nieuwe melodieën zodat ze in het broedseizoen meer succes hebben.
Waarom?
Het gedrag van de vogels die in de winter zingen is opvallend want zingen vraagt veel energie en kan roofdieren aantrekken. Daarnaast kunnen ze die tijd ook besteden aan het zoeken naar eten. Marjorie Sorensen van de Universiteit van Cambridge ging met haar team naar Zambia om dit gedrag te onderzoeken.
Het Britse onderzoeksteam onderzocht de zang van de grote karekiet en ontdekten dat deze overeenkwam met het type zang dat wordt gebruikt om een partner te lokken tijdens het broedseizoen. De hypothese dat de zang bedoeld is om territorium in Afrika af te bakenen, werd hierdoor ontkracht. 
Complexe zang
Ook keken ze naar het gedrag van 57 soorten zangvogels die de winter doorbrengen op het zuidelijk halfrond. Ze ontdekten een sterk verband tussen hoe ingewikkeld die liedjes van de vogels waren en de hoeveelheid ze zongen in de winter. 
Verder ontdekten ze dat opvallend gekleurde zangvogels relatief weinig zingen in de winter. De wat fletsere vogels zoals de grote karekiet floten veel vaker. “Voor vogels met een complexe liedjes is de complexiteit belangrijk voor de voortplanting. Maar vogels die bijvoorbeeld liedjes bestaande uit een of twee noten bestaan, is dat minder belangrijk. En gaat het misschien meer om het uiterlijk van de vogel”, legt Sorensen uit.
Nuttig?
Maar helpt het oefenen in de winter echt? “Het zou kunnen dat de vogels geluiden in Afrika horen die ze verwerken in hun repertoire”, zegt Sorensen. Het is bijvoorbeeld gebleken dat de bosrietzanger tonen van Afrikaanse soorten overneemt in zijn zang en dit inzet in het broedseizoen. Maar Sorensen legt ook uit dat het ook zou kunnen dat ze in Afrika alleen hun eigen lied oefenen om gereed te zijn voor het broedseizoen.
Meer onderzoek
Erich Jarvis van Duke Universiteit in Durham, North Carolina, is nog niet helemaal overtuigd van het onderzoek. Hij denkt dat er niet genoeg bewijs is dat ’s winters zingen niet met territoriumdrift te maken heeft. Jarvis denkt dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de zang van een individuele vogel en of die verandert na de overwintering of niet.
Bron: The American Naturalist 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor