© Kasteelheertje
Veel soorten zangvogels die in Afrika overwinteren zijn dit voorjaar veel eerder terug in Nederland dan gewoonlijk. Dat komt vermoedelijk door de sterke zuidelijke wind die tussen 5 en 8 april vanuit de Sahara naar Noordwest-Europa waaide. "Die harde wind heeft de kleine trekvogels een stevige steun in de rug gegeven", aldus Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Veel vogeltellers meldden de afgelopen dagen bij Sovon dat ze bepaalde vogels "vroeger dan ooit" in Nederland hadden gezien. Volgens Sovon zijn er zeker vijftien soorten trekvogels gemiddeld zes dagen eerder in Nederland gearriveerd dan in eerdere jaren. De braamsluiper was de snelste en arriveerde zeker tien dagen eerder, gevolgd door de nachtegaal en de bonte vliegenvanger die gemiddeld acht dagen eerder aankwamen. In moerasgebieden zijn al sprinkhaanzangers en rietzangers gezien.
Opvallend is volgens Sovon ook dat het niet om enkele snelle exemplaren gaat. De trekvogels zijn in grote groepen teruggekeerd naar Nederland. Hun aanwezigheid zo vroeg in het jaar is twee tot drie keer zo groot dan in de vier jaar hiervoor. De aankomst van trekvogels in Nederland is sinds 1980 gemiddeld twee weken vroeger geworden. Dat komt doordat de lente in Europa tegenwoordig gemiddeld eerder begint door klimaatverandering.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
zangvogelsMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.