Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zandhagedis loopt blauwtje | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
03-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  

“Deze twee zandhagedissen spotte ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen . Het mannetje deed een paringspoging, maar kwam van een koude kermis thuis”, aldus Riny van Egmond-Verheij.

Van alle reptielen komt de zandhagedis het laatst uit zijn winterslaap: in april. Het mannetje verschijnt wat eerder dan het vrouwtje, want zijn sperma moet rijpen. In de paartijd vechten mannetjes met elkaar om zoveel mogelijk vrouwtjes te kunnen bevruchten. Ze vallen in het voorjaar en de zomer extra op omdat ze felgroen kleuren.

De vrouwtjes gaan op zoek naar een zonnige, onbegroeide zandige plek. Daar graven ze een kuiltje om drie tot twaalf eieren te leggen. Doordat de eieren in contact komen met de vochtige grond, blijven de leerachtige eierschalen soepel. De jonge zandhagedissen ritsen met hun ‘eitand’ op hun neus de eierschaal open. Wanneer ze uit het ei kruipen, zijn ze meteen zelfstandig.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.