Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zandbijen op de voormalige zandplaten

  •  
20-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
860 keer bekeken
  •  

Wie aan bijen denkt, krijgt al snel het beeld in z’n hoofd van een bijenkast vol honingbijen. Maar de honingbij is slechts een van de 360 soorten die in Nederland rondvliegt. Alle andere bijen zijn wilde bijen. En daarvan zijn de zandbijen de meest talrijke groep. 

Zandbijen

Er zijn zo’n 75 verschillende zandbijensoorten in Nederland. Ze hebben gemeen dat ze hun nestje in de bodem graven. Langs het Veerse Meer bij De Piet is de bodem van zand, want hier liep ooit een zeearm vanuit de Noordzee. Toen het Veerse Meer werd afgesloten, raakten veel zandplaten langzaam begroeid. Toch hebben zandbijen juist open stukken nodig. 

Ecoloog Lucien Calle zet zich vanuit Landschapsbeheer Zeeland in voor de bij. De afgelopen jaren is bij de Piet het terrein weer ‘open’ gemaakt. Er zijn bomen gerooid en de grond is geplagd. Ook wordt de vegetatie gemaaid, waardoor er open zanderige plekken ontstaan.  Zo is er weer plek voor de zandbijen om nestjes te graven. 

Afhankelijk van de soort graven zandbijen nesten van 5 tot 60 cm diep. Ze maken tunnels met nestcellenwaarin klompjes stuifmeel worden gestopt waarop het vrouwtje eitjes legt. 

Grijze zandbij

Linde Slikboer van EIS is het kenniscentrum voor insecten weet alles over bijen. En hier blijken verschillende soorten rond te vliegen. Zoals de veelvoorkomende grijze zandbij. Deze solitaire bij is al vroeg in het voorjaar actief en haalt zijn voedsel bij bloeiende wilgen. Of de bloedbij, een solitaire bij met een donkerrode achterkant. Dit is geen zandbij maar een koekoeksbij. Want net als de vogel de koekoek legt de bloedbij haar eitjes in het nestje van een andere soort. In dit geval van de grote zijdebij, die ook nestelt in het zand. 

Wil je meer weten over de wilde bij? We praten verder over bijen in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Meer over:

bijen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.