Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zand tegen zandhonger in Oosterschelde

  •  
15-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oosterschelde_07.jpg
Rijkswaterstaat brengt volgend jaar 600.000 kubieke meter zand aan in de Oosterschelde vlak voor de zogeheten Oesterdam. Deze zandwal met een lengte van 2 kilometer is een proef om de zogenoemde zandhonger in de voormalige zeearm te vertragen.
Op twee andere plekken zijn dit jaar al bij wijze van experiment banken van schelpdieren aangelegd. Het minsterie van Infrastructuur en Milieu steunt de experimenten financieel, zodat Nederland met zijn kennis over deltatechnologie voorop kan blijven lopen, aldus staatssecretaris Joop Atsma donderdag.
Door de aanleg van de Oosterscheldekering heeft het getij in de zeearm veel minder kracht. Daardoor wordt zand en slib dat bij stormen wordt losgewoeld niet teruggeslagen op zandbanken in het water. Dat fenomeen heet zandhonger.
Als er niets wordt gedaan, is de Oosterschelde in 2075 veranderd in een kale, egale zandvlakte, zo hebben wetenschappers van de Wageningen Universiteit berekend.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.