Afgelopen voorjaar werden er meer zadelzwammen gezien dan andere jaren. In parken en plantsoenen, boomsingels, lanen en loofbossen, kortom overal waar zijn favoriete loofbomen groeien werden ze gevonden.
Bekend
De zadelzwam (
Polyporus squamosus
) stelt geen extreme eisen aan zijn omgeving. De soort is te vinden op allerlei vochtige, voedselrijke grondsoorten. Op droog, voedselarm zand ontbreken Zadelzwammen of worden slechts weinig gevonden. De Zadelzwam komt vooral in het westen en noorden van ons land. Zadelzwammen zijn bijna het hele jaar door te vinden van april tot december met een piek in mei en eind september/oktober. Mede daardoor behoren zadelzwammen tot de bekendste paddenstoelen van Nederland.
Essentakziekte
De zadelzwam groeit op dood hout en slechts zelden zijn ze parasitisch op levend hout. Sinds een aantal jaren woedt de essentakziekte in volle hevigheid met desastreuze gevolgen voor de Es. De essentakziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Hymenoscyphus pseudoalbidus). Het mycelium belemmert de sapstroom waardoor de bladeren afvallen, takken afsterven en uiteindelijk de hele boom. Zadelzwammen hebben een voorkeur voor dood hout van es en zullen als opruimers nog jaren van kunnen profiteren van alle dode essen. Tot de stronken zijn verteerd zijn.
Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Bron:
Natuurbericht.nl