Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Bijentelling verlengd!

  •    •  
17-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1272 keer bekeken
  •  
bijen_65.jpg

© Fotograaf: ariedegroot

De zachte winter met helemaal aan het eind nog nachtvorst kan invloed hebben op de aantallen bijen die dit seizoen in Nederland rondvliegen. Bijen en hommels zijn mogelijk te vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. Vervolgens konden ze nauwelijks voedsel vinden, omdat kruidachtige planten zijn bevroren door de late nachtvorst. Bijen hebben bloeiende planten nodig. Bijendeskundigen zijn daarom heel benieuwd naar het resultaat van de Nationale Bijentelling. Deze werd afgelopen zaterdag en zondag gehouden, maar leverde niet voldoende resultaat op. Daarom wordt de telling met een week verlengd. 

Bijentelling

De bijentelling wordt voor de zesde keer georganiseerd door onder andere EIS Kenniscentrum Insecten en natuurmuseum Naturalis in Leiden. Vorig jaar telden vrijwilligers in totaal ruim 74.000 bijen. De honingbij eindigde net als het jaar daarvoor op de eerste plaats. Toch is de trend dat er steeds meer wilde bijen en zweefvliegen worden geteld en minder honingbijen. Van de 360 soorten bijen die in Nederland voorkomen is de helft bedreigd, aldus de experts.

Wie bijen wil tellen moet daarvoor een halfuur buiten bijen tellen. Op de website Nationalebijentelling.nl staat een telformulier en een gidsje met daarin de zestien meestvoorkomende soorten in Nederland. Wie zich vooraf aanmeldt krijgt tips om zo succesvol mogelijk te tellen.

Update

De Nationale Bijentelling van afgelopen weekend wordt met een week verlengd. Door de lage temperaturen op met name zondag lieten te weinig bijen zich zien. Vrijwilligers telden meer dan 26.500 bijen en zweefvliegen. Dat zijn er te weinig om een goed beeld te krijgen van de bijenpopulatie in ons land.

Dat het er dit jaar zoveel minder bijen zijn, heeft te maken met het weer. Bijen houden van zon. "Misschien zijn ze er wel, maar houden ze zich schuil", zegt een woordvoerster van Naturalis, een van de organisatoren van de bijentelling. Ook het aantal tellers was met 1800 aanzienlijk lager dan vorig jaar. Toen deden ruim 3000 mensen mee.

Door de komende week door te tellen, hopen de bijendeskundigen alsnog voldoende gegevens te vergaren. Omdat de telling een gemiddelde laat zien, maakt het niet uit dat een paar dagen langer wordt geteld.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.