Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zachte winter brengt bijen, wespen en vlinders in de problemen

  •  
12-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
840 keer bekeken
  •  
vlinderoverwinteraar_2_62372a7ac182e_medium

Dagpauwoog

© Yvonne Menting

Door het zachte winterweer zien we in de lente en zomer mogelijk minder insecten. Bijen, vlinders en wespen komen nu al uit hun winterslaap. Dat kan ze fataal worden, zeggen verschillende experts tegen NU.nl.

Het is warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Zo was oudejaarsdag de warmste ooit gemeten en is het ook deze week warmer dan gebruikelijk in januari, met temperaturen boven de 10 graden.

Diapauze

Door die warmte kunnen sommige insecten nu al uit hun zogenoemde diapauze ontwaken, zegt insectenexpert Aglaia Bouma van Naturalis. Een diapauze is een soort winterslaap waar insecten normaal pas in het voorjaar uit ontwaken. De warme temperaturen kunnen hun ritme ontregelen, waardoor ze denken dat het nu al voorjaar is. Zo zijn de citroenvlinder, dagpauwoog en kleine vos al gesignaleerd deze winter, meldt de Vlinderstichting

citroenvlinder_04.jpg

Citroenvlinder

© citroenvlinder

Reserves opbranden

Maar waarom komen de vlinders daardoor in de problemen? Een temperatuur van minstens 10 graden is genoeg om de vlinders uit hun winterslaap te halen, maar vliegen kunnen ze dan nog niet. Ze hebben namelijk de zon nodig om hun lichaamstemperatuur op te warmen tot zeker 20 graden. Dan kunnen de vlinders pas echt actief worden en vliegen. Dat betekent dat veel vlinders nu ergens weggekropen zitten. Maar ook daarmee verbruiken ze energie, want de winterslaap in- en uitgaan vergt grote inspanningen. 

hij_vliegd_weer_58d9fe30256c3_medium

Kleine vos

© Leen Kuiper

Dit energieverbruik kan de vlinders na de winter in de problemen brengen. Want hoe minder reserves ze over hebben, hoe kleiner de kans dat ze zich in het voorjaar succesvol kunnen voortplanten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.