Accoya wordt gemaakt door grenen- of radiata pine (Montereyden) hout te doordrenken met aangepast azijnzuur. Deze stof zorgt voor een reactie van de houtmoleculen. Ze nemen na de behandeling geen vocht meer op, waardoor planken of balken niet zwellen en krimpen en dus niet meer krom trekken. Schimmels en bacteriën herkennen het aangepaste hout bovendien niet meer als voedsel en laten het met rust. Houtrot laat dan 25 tot 50 jaar op zich wachten, zegt Bluyssen, maar het product is zo nieuw dat niemand dit durft te garanderen. Na behandeling blijven de chemicaliën overigens niet achter in het hout en dat maakt Accoya een schone houtsoort.
Het doordrenken van hout is één methode om hout te 'modificeren' zoals dit heet in de bouwwereld. Andere methodes zijn impregneren (maar de stof dringt soms niet overal door), of verhitten van het hout. Modificeren is milieuvriendelijker dan impregneren. Titan Wood zegt dat de methode vooral een constante kwaliteit oplevert van de hoogste duurzaamheidsklasse. Timmermannen in de bouw willen graag hout dat altijd van dezelfde goede kwaliteit is en waarin het gemakkelijk is om te zagen, schaven of boren.
Een consument die nu al van gemodificeerd hout gebruik wil maken, kan er bij een aannemer op aandringen. Voor Acoya kunnen ze naar een timmerfabriek. Dit hout kan heel geschikt zijn voor tuinschuttingen, poorten of terrasdekken, zegt de fabrikant. Een andere gemodificeerde houtsoort, Plato hout van Plato International BV uit Arnhem, ligt wel in de bouwmarkt. Dit hout wordt ook in Nederland geproduceerd en is in feite zacht gekookt om het te modificeren. Het wordt verkocht als tuinpalen, dekdelen voor vlonders met de ribbetjes die eronder horen en als planken voor tuinschuttingen.
De vraag naar hardhout in Europa stijgt. Veel tropisch hardhout wordt gekapt zonder bij te planten en dat maakt het een omstreden product. Titan Wood haalt het naaldhout voor de eigen productie vooral uit Chili en Zuid-Afrika, want daar groeien de houtsoorten die zich het beste laten volzuigen met azijnzuur. Het bedrijf erkent dat het halen van grondstof uit de derde wereld, lastig ligt. Worden de bossen wel goed beheerd? Inmiddels heeft FSC, de organisatie die keurmerken uitdeelt voor verantwoord gekweekt hout, laten weten dat de grondstof voor Accoya van plantages komt die voor deze organisatie acceptabel zouden zijn.
FSC Keurmerk
Het FSC (Forest Stewardship Council) verleent haar keurmerk aan hout dat komt uit verantwoord beheerde bossen. In deze bossen wordt alleen selectief gekapt. Er vindt geen kaalslag plaats. Zo'n kaalslag leidt tot onherstelbare schade aan de natuur. Voor verantwoord bosbeheer gelden strenge richtlijnen. Naast het bosbeheer wordt ook het transport, de verwerking en de handel gecontroleerd om te voorkomen dat het hout wordt vermengd met ander hout.
Keurhout-logo
De Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) beoordeelt certificaten voor duurzaam bosbeheer van andere organisaties aan de hand van eisen van de Nederlandse overheid. Als het certificaat aan deze eisen voldoet, krijgt het hout het Keurhout logo. Zo weet de consument met één overkoepelend keurmerk of het hout inderdaad duurzaam geproduceerd is.
Momenteel is er een beperkt aanbod hout met het Keurhout-logo te koop. Het wordt vooral gebruikt door de overheid en het bedrijfsleven. Hout met Keurhout-logo dat in doe-het-zelfzaken wordt verkocht heeft ook het FSC-logo.
KOMO Keur
Verduurzaamd hout met KOMO keur garandeert dat het impregneerbedrijf zich houdt aan de wettelijke regels en milieunormen (die in Nederland veel strenger zijn dan in het buitenland) wat betreft het productieproces en de gebruikte impregneermiddelen. De uitloging moet binnen de normen van VROM vallen.