In Nepal is World Wide Fund for Nature (WWF) begonnen met het testen van onbemande vliegtuigjes. De zogeheten 'eco-drones' zullen gebruikt worden om bedreigde diersoorten te beschermen tegen stropers.
De Nederlandse apendeskundige, professor Serge Wich, kwam samen met een collega op het idee om grote onherbergzame gebieden in natuurparken met behulp van drones te observeren. De vliegtuigjes zullen opnamen van deze gebieden maken zodat indringers op heterdaad betrapt kunnen worden.
Innovatieve oplossing
"Het Wereld Natuur Fonds is continu op zoek naar innovatieve manieren om de illegale handel in bedreigde dieren te stoppen. Een eco-drone biedt enorme perspectieven voor relatief weinig geld", zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. Behalve het beschermen van bedreigde diersoorten zoals de olifant, neushoorn of tijger of het opsporen van stropers kan de eco-drone ook ingezet worden om illegale houtkap of bosbranden te ontdekken. De vliegtuigjes worden nog steeds verder ontwikkeld.
Militair werktuig voor natuurbescherming
In juni dit jaar is in Nepal in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en de overheid een eerste proefvlucht gedaan met een onbemand vliegtuigje. Het WNF brengt op dit moment in kaart waar de eco-drone nog meer ingezet kan worden, denk aan de legstranden van bedreigde zeeschildpadden of om apennesten in kaart te brengen.
Drones worden op dit moment vooral voor militaire doeleinden gebruikt. Toch zijn er steeds meer organisaties die eco-drones inzetten om bedreigde diersoorten te beschermen. De Sea Sheperd Conservation volgt op deze manier al Japanse walvisvaarders in de Arctische wateren.