Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WWF: ontbossing neemt toe, ondanks alle goede voornemens

  •  
24-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tropisch regenwoud_pixabay

© Pixabay

Zeker 6,6 miljoen hectare bos is wereldwijd verloren gegaan in 2022, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) dinsdag in meerdere rapporten. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de belofte van wereldleiders om in 2030 ontbossing gestopt te hebben nog ver uit zicht.

Het grootste deel van de ontbossing vindt plaats in tropische regenwouden. Zo ging daar zo'n 4,1 miljoen hectare aan bos verloren afgelopen jaar. "Ontbossing in de drie grootste tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en in het Amazonegebied) kan leiden tot een wereldwijde klimaatramp", schrijft het WWF.

Regenwoud verdwijnt, CO2 komt vrij

Inmiddels gaat er in tropische gebieden zoveel bos verloren dat daardoor meer CO2 vrijkomt dan het op kan vangen. Dat is onder meer doordat stukken in het regenwoud afgebrand worden om ruimte te maken, bijvoorbeeld voor landbouw. Vaak is dat illegaal. Het WWF heeft samen met onder meer Wageningen University and Research en Deloitte een systeem gemaakt dat met kunstmatige intelligentie kan voorspellen waar mogelijk illegale ontbossing kan plaatsvinden. "Op die manier kunnen lokale overheden op tijd ingrijpen", vertelt de natuurorganisatie.

Het WWF heeft ook uitgezocht of het überhaupt nog haalbaar is om tegen 2030 ontbossing gestopt te hebben. "Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes houden en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden."

Bron: ANP

Meer over:

wwf, regenwoud
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.