Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WRR: Roer moet om in internationale klimaatbeleid

  •  
28-06-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_149389.jpg
Het roer moet om in het internationale klimaatbeleid. De ambities van Nederland en de Europese Unie tegen de opwarming van de aarde kunnen niet gehaald worden zonder medewerking van landen als de Verenigde Staten, China en India.
Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), getiteld Klimaatstrategie - tussen ambitie en realisme. Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu, gepokt en gemazeld in moeizame klimaatonderhandelingen, nam het in ontvangst. De raad is het belangrijkste adviesorgaan van de regering en komt met een driesporenstrategie voor de lange termijn (2050).
''Kyoto-weigeraars' nodig voor klimaatbeleid'
Het betrekken van ,Kyoto-weigeraars' bij de aanpak van de uitstoot van broeikasgassen, met voorop kooldioxide (CO2), is volgens de WRR nodig voor een effectief klimaatbeleid. Kyoto staat voor de wereldwijde afspraken daarover, die in 1997 tot stand kwamen en die tot 2012 lopen. De VS haakten in 2001 af. Grote opkomende economieën als China en India zijn voorlopig vrijgesteld van verplichtingen, en houden de boot voor na 2012 af.
De EU wil de internationale temperatuurstijging eind deze eeuw beperken tot 2 graden Celsius. ,,Dat stelt heel hoge eisen die Europa en Nederland niet op hun eentje kunnen waarmaken'', aldus projectleider Jacques Pelkmans. ,,We hebben die andere landen nodig.'' WRR-collega Roel Jansweijer klinkt verwijtend: ,,Europa vertoont Calimero-gedrag, door zich niet te verdiepen in de vraag waarom zij andere belangen hebben, en door die belangen te miskennen.''
'Kolen gebruiken bij emissiereductie'
Voor de vereiste emissiereductie ziet de raad uit kostenoogpunt en uit oogpunt van energiezekerheid een belangrijke rol weggelegd voor klassieke, fossiele energie als kolen. Kernenergie moet ook wel kunnen, maar kan slechts een tijdelijke en beperkte rol spelen.
Hernieuwbare of alternatieve energie valt in dit rijtje voorlopig af, maar je zou het wel verder moeten onderzoeken. ,,Zonne-energie is nu waanzinnig duur'', stelt Pelkmans. Maar ook windenergie is qua prijs nog een stap te ver, vanwege de noodzakelijke vervangende reservecapaciteit. ,,Kolen zijn voor tal van landen momenteel spotgoedkoop. Je moet ze wel ontvuilen.'' De raad denkt aan vergassingstechnologie in combinatie met het gebruik van natuurlijke brandstof als biomassa.
Pelkmans en Jansweijer pleiten verder voor wereldwijde coördinatie. Want wat heb je aan klimaatdoelen als de VS, de grootste vervuiler, niet meedoen. Stimuleer coalities, heet het bij de WRR. De opstellers van het rapport zien een Wereld Klimaat Organisatie, met een dagelijks bestuur van vaste (grote) landen en roulerende leden, en jaarlijkse bijeekomsten, wel zitten.
Deze World Climate Organisation prikkelt tot samenwerking, en zou op langere termijn het leiderschap van de EU (en Japan) moeten overnemen. Jansweijer: ,,Je kan niet meer de agenda alleen bepalen, dat moet je accepteren.''
Greenpeace: WRR-rapport winst voor Bush
Volgens Greenpeace wordt met het advies van de WRR afscheid genomen van 'Kyoto' en gecapituleerd voor de aanpak van de Amerikaanse president George Bush. De VS en ook Australië, gesteund door de lobby van kolenindustrie en grote olieproducenten, stellen voor om het klimaatprobleen aan te pakken door vrijblijvende ,technologie-uitwisseling' en 'schone' toepasing van fossiele brandstoffen, aldus de organisatie. ,,Dit heeft tot nu toe tot geen enkele reductie van CO2-uitstoot geleid. Toch komt de WRR onder het realisme nu met vergelijkbare aanbevelingen voor het klimaatbeleid.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.