Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wrede carnavalstraditie ganstrekken verboden

  •  
02-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
ganstrekken-partijvddieren.jpg

© Foto via Partij voor de Dieren

Ganstrekken, een Limburgse carnavalstraditie waarbij gedode ganzen de kop wordt afgerukt, is vanaf vandaag verboden.  Na jarenlang aandringen van de Partij voor de Dieren, mogen  particulieren bij wet geen ganzen meer doden. Daarmee is ook een einde gekomen aan het barbaarse volksvermaak ganstrekken.
In het Limburgse Grevenbicht werd tot nu toe ieder jaar nog ganstrekken (gawstrèkke) georganiseerd. Bij dit carnavalsspel proberen mannen te paard de kop van het lijf van een dode gans te trekken terwijl ze onder het dier – dat aan de poten is opgehangen - doorgalopperen. De ruiter die de kop van de gans eraf rukt, heeft gewonnen. Ganzen worden speciaal voor dit wrede vermaak gedood.
Aanhoudende maatschappelijke druk
Esther Ouwehand stelde al in 2008 Kamervragen over het ganstrekken.  Minister Verburg (CDA) vond de traditie eveneens verwerpelijk, maar stelde dat de beslissing om het te verbieden bij de gemeente zou liggen.   
Aanhoudende maatschappelijke druk en nieuwe Kamervragen van de Partij voor de Dieren hebben ertoe geleid dat de traditie onhoudbaar werd. Vandaag is een wet van kracht geworden die het doden van ganzen door particulieren verbiedt. Omdat daarmee het doden van een gans ten behoeve van het ganstrekken strafbaar is, komt er alsnog een einde aan het carnavalsritueel.
Esther Ouwehand: “Ganstrekken als volksvermaak is niet meer van deze tijd. Het was een overblijfsel van andere gruwelijke ‘kwelspelen’ met dieren die de overheid allang heeft verboden. De carnavalsvereniging kan ongetwijfeld leukere activiteiten organiseren waarvoor geen dieren hoeven te worden gedood.”

Kamelenraces en levende kerststallen

De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk af van álle vermaak en folklore die inbreuk maken op de integriteit en het welzijn van dieren. Zo wordt op Schiermonnikoog nog ieder jaar een haan drie dagen in een vlaggenmast gehangen, houdt het Gelderse Uchelen nog vast aan achterhaalde kamelenraces en zijn levende kerststallen nog steeds toegestaan. Daarom diende Esther Ouwehand een motie in om een einde te maken aan dieronvriendelijke tradities. Die motie is vandaag door de Tweede Kamer verworpen.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor