Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wouter Klootwijk: Biodiversiteit

  •  
07-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Je hebt de Gezondheidsraad en je hebt het Voedingscentrum. Ze gaan nogal omslachtig te werk. Eerst adviseert de Gezondheidsraad de regering, wat die doen moet om te voorkomen dat de burgers ontploffen of op andere wijze omkomen van wat ze eten en drinken.
De regering geeft adviezen van de Gezondheidsraad door aan het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum licht burgers voor over wat we eten moeten en drinken.
Vroeger deed iedereen oud brood door het gehakt.
In een oude editie van het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool werd een verhouding van 1 op 2 aanbevolen. Twee delen gehakt op een deel broodkruim. Wat waren die gehaktballen lekker in 1960.
Maar het Voedingscentrum wist het niet, van het oude brood.
Vorig jaar presenteerde een Nederlandse supermarkt nieuw gehakt met zout er door. Rundvlees staat op de verpakking. Maar dat is het niet. Het is oud brood met gehakt er door. Het recept van opoe.
Het Voedingscentrum vond het de beste vinding van het jaar 2010 en gaf voor het oud brood de Jaarprijs voor het meest gezonde initiatief uit de levensmiddelenindustrie. Doodgewoon uit 1960 krijgt vijftig jaar later de prijs van de voeding van de nieuwe eeuw.
Maar nu. We moeten van het Voedingscentrum drie eieren per week eten en, om langer in leven te blijven, ook twee keer vis.
Dat had de Gezondheidsraad al eens tegen de regering gezegd, het volk moet vis eten. Dat doet het Nederlandse volk niet. Gemiddeld bekeken. Gemiddeld hooguit 1 keer in de maand komt er iets in huis dat op vis lijkt en dan is het vaak voor de kat. Maar het Voedingcentrum blijft er op hameren. Twee keer vis in de week.
93 procent van de bevolking trekt zich van het visadvies van het Voedingscentrum niks aan, zeven procent gehoorzaamt.
En die zeven procent kan nu van zijn stoel vallen. Want zojuist heeft de Gezondheidsraad de regering iets nieuws gezegd. Het volk moet helemaal geen vis eten. Vis eten is slecht… voor de vis. Het staat er echt. Twee keer vis in de week, is, zo staat er, ‘een bedreiging voor de biodiversiteit in de zeeën en de oceanen.’
Merkwaardig, dit nieuwe advies aan de regering. Want al bijna niemand in Nederland éét vis. En laat ik net als de Gezondheidsraad ook eens iets geks zeggen. Er zijn zoveel haringen en zoveel makrelen en er zijn niet te vergeten zoveel zeehonden, dat - stel je voor – dat die zelf wel eens een bedreiging voor de biodiversiteit zouden kunnen zijn. Dus dat je er – stel je voor – dat je er goed aan doet er wat van te eten.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor