Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wonen op een Frans uilenveld

  •    •  
08-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2913 keer bekeken
  •  
goedemorgen_mr_bosuil_5bbcf06a4062e_medium

Een bosuil gefotografeerd bij zonsopgang.

© ThijsGlastra

De Zeeuwse Kevin van der Veen verhuisde een paar jaar geleden voor de liefde naar het Franse Toulouse. Inmiddels woont hij iets ten zuiden daarvan in de Franse Pyreneeën. Op niet zomaar een plek, maar op ‘het uilenveld’. We bellen hem zodat hij kan uitleggen wat dat precies is. Vanaf hier luistert hij nog wekelijks naar Vroege Vogels, maar vanuit zijn raam is er ook genoeg natuur te beleven.

Tuinreservaten

Toen van der Veen buiten de stad ging wonen om de grote tuin die hij in Toulouse niet kon krijgen, sloot hij zich aan bij de reservaat-actie van de Franse Vogelbescherming. Je kunt hier namelijk je tuin aanmelden als tuinreservaat. Alle Franse tuinen bij elkaar leveren zo het grootste natuurgebied van Frankrijk op! Omdat Kevin weleens een uil in zijn tuin had gezien, noemde hij de tuin dan maar 'het uilenveld'. Toen het bordje er eenmaal stond, leek het alsof de uilen konden lezen. Er kwamen er namelijk steeds meer bij.

IMG-20221219-WA0007

De steenuil is favoriet in huize van der Veen

© Kevin van der Veen

Uilen

Bij het huis met grote tuin kreeg van der Veen een grote oude schuur cadeau. Een attente buurman had hem al op de aanwezigheid van een kerkuil gewezen. Vervolgens hoorde hij allemaal 'kattengejank" en bleek dat er ook steenuilen in de schuur zaten. En dat terwijl de steenuil en de kerkuil niet vaak samen gaan zitten. Als klap op de vuurpijl kwam ook de bosuil het uilenveld nog bewonen.

kerkuil_Cynthia van Leusden

Kerkuil

© Cynthia van Leusden

Steenuil

Deze steenuil is nauwelijks groter dan een merel, maar ziet er door het opzetten van zijn veren vaak toch wat imposanter uit. Het verenkleed is bruin met druppelvormige witte vlekken. Verder herken je de steenuil aan zijn felgele ogen en witte 'wenkbrauwen'. De steenuil is bij huize van der Veen favoriet. "Hij is zo expressief, er gebeurt altijd wel wat. Van de zomer zag ik een jong op het dak van de schuur zitten. Toen kwam moeder alarmerend aanvliegen, er was een wouw in de buurt. Het jong keek met grote angst in zijn ogen naar de lucht. Zoiets had ik nog nooit gezien."

steenuil_5b394473de937_large

Steenuil

© Bbrond

Tuinreservaat

Vroege Vogels heeft in samenwerking met verschillende natuurorganisaties ook een periode tuinreservaten gepromoot. Dat project is helaas afgelopen, maar je kunt je tuin nog wel opgeven op mijn vogeltuin. Ook kun je eind deze maand weer meedoen met de nationale tuinvogeltelling! Wie telt de meeste uilen?

Meer over:

vogeltuin, uilen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.