Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wondere wereld van de kokerjufferlarven

  •  
30-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_140287.jpg
In de Nederlandse meren, kanalen en rivieren leven minstens 150, soms unieke soorten kokerjuffers: waterinsecten met lange voelsprieten die bij stilstand de vleugels over het lichaam strijken. De larven van de kokerjuffers zijn vermaard om hun bouwvermogen. Ze maken huisjes van zand, steentjes of plantaardig materiaal en spinnen daarin een zijden zakje waarin ze zich verpoppen.
Met ‘De Nederlandse kokerjufferlarven’ verschijnt voor het eerst een determinatietabel om de Nederlandse larven op naam te brengen. Bioloog Bert Higler toont hoe je onder andere d.m.v. de kokertjes de verschillende soorten kunt herkennen. De larven maken tevens een groot deel uit van het maal van Nederlandse zoetwatervissen: bijna de helft van het voedsel van bijvoorbeeld de forel bestaat uit kokertjes, of net ontpopte larven.
De Nederlandse kokerjufferlarven brengt de wetenswaardigheden van de kokerjufferlarven bij elkaar. Hoe je ze herkent, hoe ze leven, wat ze eten, waar ze te vinden zijn en wat hun betekenis in het water is. De soortenrijkdom van dit beestje is namelijk een maat voor de waterkwaliteit.
Gegevens:
De Nederlandse kokerjufferlarven, een determinatietabel met ecologische gegevens, auteur Bert Higler, KNNV Uitgeverij, ISBN 90 5011 212 9
Voor meer informatie: www.knnvuitgeverij.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor