Vroege Vogels

Wolven, wespendieven en alle overige onderwerpen

theme-icon
Natuur
  •    •  
03-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2169 keer bekeken
  •  
Wolf

Jonge wolf

© Cees van Kempen

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 3 september 2023.  Beluister de reportages en interviews op de volgende startpunten:
34:20 - Zuidelijke Berkenmineermot
45:35 - Ode aan de wespendief
2:09:25  - Wolvenraster om vee te beschermen

Zuidelijke berkenmineermot  

Het is een piepklein vlindertje, waarvan de rupsen graag door berkenblaadjes heen kruipen. De zuidelijke berkenmineermot is pas sinds 2020 bekend in Nederland, maar lijkt sindsdien met een flinke opmars bezig. Verslaggever Henny Radstaak is op zoek naar het motje met  Erik van Nieukerken, onderzoeker bij Naturalis. 

Ode aan de wespendief

Vogelfotograaf Ruwan Aluvihare is gefascineerd door een stel wespendieven in de Flevopolder. Hij besluit een specifiek wespendieven stel drie jaar lang te volgen en vast te leggen op de camera.. Op een dag vliegen de twee op en komt hij letterlijk oog in oog  te staan met de schuchtere roofvogel. De foto’s van deze ontmoeting, en met name het bijzondere vrouwtje met de zwart-witte kraag zie je hieronder.

Wespendief vrouw

Wespendief vrouw

© Ruwan Aluvihare

Wolvenraster

De rechtbank Midden-Nederland besloot afgelopen vrijdag dat de wolven op de Hoge Veluwe voorlopig niet met paintballgeweren verjaagd mogen worden. Wat wél mag, is kuddebeschermingshonden gebruiken en wolvenwerende rasters plaatsen om aanvallen op vee te voorkomen. Voor dat laatste is zelfs een subsidie beschikbaar. Toch wordt dat lang niet altijd aangevraagd. Op de Veluwe spreken we met schaapskuddebeheerder Paul Aalbers en de Gelderse wolvenconsulent Johan Wesselink. 

wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

wolf, wespendief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar