Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolf zorgt voor afname jacht op het edelhert

  •  
10-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2417 keer bekeken
  •  
wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Op de Zuid-West Veluwe wordt dit jaar flink minder gejaagd op edelherten. Dat zegt boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. In het gebied bleek bij het begin van de zomer dat het grootste deel van de hertenkalfjes verdwenen was. Het vermoeden bestaat dat ze zijn opgegeten door de wolven, die hier sinds enkele jaren leven. Voor het eerst lijkt de komst van de wolf naar Nederland een significante impact te hebben op zowel de populatie edelherten als de uitvoering van de beheerjacht in dit gebied.

Luister hieronder naar het interview op Vroege Vogels Radio:
Tekst gaat onder de reclame verder!

Theunissen: ‘Toen de eerste wolf vorig jaar in ons gebied ging wonen hebben we als Natuurmonumenten besloten om even te stoppen met het afschieten van de vrouwelijke dieren en de kalveren. We dachten, we hebben nu een predator rondlopen en die heeft ook zijn wild nodig. Bij tellingen dit jaar bleek dat alle edelhert kalveren als sneeuw voor de zon verdwenen waren. Waarschijnlijk zijn ze opgegeten door de wolf. We zijn nu aan het monitoren wat er allemaal gebeurt. Mogelijk heeft de impact van de wolf te maken met het relatief kleine leefgebied van 60km2.

Impact van de wolf

Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research: ‘Het is moeilijk om de impact van de wolf op populaties van herten en zwijnen in Nederland goed te zien. Want de rol van de mens is met de jacht nog veel groter. Een nog belangrijker effect is dat met de aanwezigheid van de wolf, de interacties tussen de soorten onder hem in het ecosysteem verandert. Dat noemen we het landschap van de angst. Herten en zwijnen durven niet overal meer te grazen omdat het risico om gepakt te worden groter is.’

"Dat noemen we het landschap van de angst. Herten en zwijnen durven niet overal meer te grazen omdat het risico om gepakt te worden groter is."
Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research

Jansman is een van de auteurs van het deze week verschenen wetenschappelijk rapport over de wolf in Nederland. In de studie met de titel ‘de wolf is terug’ staat dat de afgelopen zes jaar 34 wolven in ons land zijn waargenomen. Vijf dieren hebben zich hier zelfs gevestigd. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal toenemen. Jansman: ‘In ons rapport hebben we geadviseerd om nog eens goed te kijken naar de afschotplannen in Nederland. Zeker nu we weten wat voor impact de wolf kan hebben.’

Wolven uit Duitsland

Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat het grootste deel van ‘onze’ wolven uit Duitsland komt. Twee dieren die in Nederland zijn waargenomen zijn afkomstig uit de zogeheten Alpiene wolvenpopulatie (Zwitserland, Italië). Een van de twee loopt nu rond in de provincie Brabant. Volgens de schrijvers van het rapport is de gemiddelde omvang van een wolventerritorium rond de 200 km2. Voor een levensvatbare populatie zijn 1000 roedels nodig. Nederland is hier te klein voor. Maar als je de landgrenzen wegdenkt is het denkbaar dat zo’n levensvatbare wolvenpopulatie in dit deel van Europa kan bestaan.

De Wageningse studie is uitgevoerd in opdracht van BIJ12, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Interprovinciaal Overleg. De herziening van het ‘Interprovinciaal Wolvenplan’ staat volgend jaar op de agenda.

In de uitzending van Vroege Vogels TV over het Gelderse natuurgebied Planken Wambuis gaat boswachter Frank Theunissen uitgebreid in op de nieuwe bevindingen over de wolf. De uitzending is te zien op vrijdag 5 november om 19:50 uur op NPO 2.


Meer over:

edelhert, wolven, jacht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor