Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Woekerende Japanse duizendknoop

  •  
28-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
Duizendknoop.jpg

© Duizendknoop - Fotograaf: JanusBlankers

Japanse duizendknoop is een plantensoort die steeds verder in Flevoland oprukt en meer dan manshoog kan worden. Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die plaatselijk alle inheemse planten kan overwoekeren. Deze plant is vrijwel niet te bestrijden als hij eenmaal ergens groeit. Wat niet zo bekend is dat deze plant eetbaar is. Je maakt hem klaar zoals rabarber.
De beste tijd om Japanse duizendknoop te oogsten is nu. Op dit moment komen de stengels uit de grond tussen de verdorde stengels van het jaar ervoor. Ze lijken wel een beetje op asperges. Alleen de kleur is anders, ze zijn groen met rood. De stengels zijn het beste te oogsten als ze maximaal 25 cm hoog zijn. In stukjes snijden en 20 minuten koken in water met suiker. Het is familie van de rabarber en de smaak lijkt daar ook wel op. Ook het kookvocht is lekker. Je laat het simpelweg afkoelen, zeven, even in de koelkast en dan is de verfrissende limonade klaar. Op internet zijn allerlei gezondheidsclaims over de Japanse duizendknoop te vinden.
WortelsDe Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met stevige wortelstokken en een lange stengel van 0,5-3 m lang met zijtakken en 5-12 cm grote bladeren. In de winter sterft de plant bovengronds af. De stengel is opgebouwd uit holle compartimenten, zoals bij bamboe. De plant bloeit in augustus en september met trossen crèmewitte bloempjes.
De plant heeft een enorme groeikracht. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest expansieve exoten gerekend. Doordat er geen insecten van de plant leven, is een begroeiing die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels volslagen oninteressant. Een duizendknoop-vegetatie is in ecologisch opzicht armer dan een maïsakker. Door de Japanse duizendknoop te oogsten verdwijnt de plant niet. Maar als je de plant vaak afsnijdt (om te eten), groeit hij wel langzamer en verspreidt hij zich minder. ‘If you can’t beat them, eat them’.
Bestrijden met varkens
Op dit moment worden varkens al ingezet om de woekeraars te bestrijden. Dinsdag 28 april om 19.20 laten we in Vroege Vogels TV hoe de varkens door flink te wroeten in de grond en de wortels van de duizendknoop opeten. De proef is begin april gestart en zal tot eind oktober doorlopen. Dan zal bekeken worden of de zes varkens genoeg hun best hebben gedaan en echt alle wortelstokken hebben verorberd. Als er maar een stukje wortel blijft zitten, komt de plant volgend jaar weer gewoon op. Vroege Vogels TV
Heb je een duizendknoop gezien? Geef je waarneming dan door aan Landschapbeheer.netLandschapbeheer.net
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.