De pinguïns op de Zuidpool lijden ook onder klimaatverandering, concludeert een onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Het rapport Antarctic Penguins and Climate Change dat deze week tijdens de klimaatconferentie op Bali uitkwam, laat zien hoe vier populaties pinguïns op Antarctica door opwarming van de aarde onder steeds grotere druk komen te staan.
Door de hogere temperaturen is er 40 procent minder zee-ijs voor de westkust van Antarctica dan 26 jaar geleden. Dit heeft geleid tot minder krill, het belangrijkste voedsel van bijvoorbeeld de stormbandpinguïns. Het aantal stormbandpinguïns nam in sommige kolonies met 30 tot 66 procent af, omdat de jongen door voedselgebrek moeilijker kunnen overleven. Hetzelfde geldt voor de ezelspinguïns, die steeds meer van de kleiner wordende krillvoorraden afhankelijk zijn omdat overbevissing hun gebruikelijke voedselbronnen doet verdwijnen.
Sommige kolonies van de keizerspinguïn - de grootste pinguïn ter wereld - zijn in de afgelopen 50 jaar in omvang gehalveerd. Warmere winters en hardere winden betekenen dunner ijs dat eerder in het jaar afbreekt. Hierdoor gaan veel eieren verloren en komen kuikens om voordat ze zelfstandig kunnen overleven.
Aan de noordwestkust van het Antarctisch schiereiland, waar de opwarming het hevigst is, namen de populaties Adélie-pinguïns de afgelopen 25 jaar met 65 procent af. Niet alleen werd hun voedsel steeds schaarser door de verdwijning van het zee-ijs, bovendien kwamen de ezels- en de stormbandpinguïns - die beter gedijen bij hogere temperaturen - zich in het gebied vestigen.
"De voedselketen op Antarctica, en dus het overleven van pinguïns en tal van andere soorten, is onlosmakelijk verbonden met de toekomst van het zee-ijs", verklaart James Leape, directeur-generaal van het Internationale Wereld Natuur Fonds. Het WNF roept de deelnemers van de VN- klimaattop op akkoord te gaan met een reductie van de CO2-uitstoot door de industrielanden van 30 procent in 2020. Dat is cruciaal om klimaatveranderingen te stoppen en de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen rond 2050 met 80 procent terug te dringen.
De opwarming op het Antarctisch schiereiland voltrekt zich vijf keer sneller dan de gemiddelde globale opwarming. De uitgestrekte Zuidelijke Oceaan is opgewarmd tot op een diepte van 3000 meter.