Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF zet in op de tijger tijdens Chinees Jaar van de Tijger

  •  
07-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
tijger_09.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft in Indonesië bijzondere opnames gemaakt van drie Sumatraanse tijgers. Op het Indonesische eiland Sumatra werden een moeder en haar twee welpen gesnapt door een verborgen camera. De Sumatraanse tijger is de zeldzaamste tijgersoort ter wereld. Naar schatting komen nog 400 van deze dieren in het wild voor.
Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. De soortenrijkdom in de tropen is de afgelopen 35 jaar met 50 procent gedaald. De tijger staat symbool voor veel van de dier-en plantsoorten die onder druk staan. Werd er de afgelopen jaren vanuit gegaan dat nog circa 4000 tijgers in het wild voorkomen, sinds kort zeggen wetenschappers dat dit nog maar 3200 exemplaren zijn.
Jaar van de Tijger
Vandaar dat het WNF in het Chinese astrologische Jaar van de Tijger, dat op 14 februari begint, wereldwijd aandacht vraagt voor de problemen waar de tijger mee kampt. Het belangrijkste gevaar is de grootschalige illegale jacht waar de tijger in toenemende mate slachtoffer van wordt. Hoe schaarser de tijger, des te meer de stropers verdienen aan de verkoop van hun illegale buit. Tijgers zijn vooral populair vanwege hun vacht en om hun lichaamsdelen te verwerken in traditionele medicijnen. Daarnaast is het leefgebied van de tijger de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. Steeds vaker komen tijgers en mensen hierdoor met elkaar in concflict. Onder invloed van houtkap, de aanleg van oliepalmplantages en klimaatverandering heeft de tijger nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied tot zijn beschikking. Experts vrezen dat alle tijgers zijn uitgestorven in het volgende Jaar van de Tijger, 2022, als er nu niets gebeurt.
Video
Op de video is te zien hoe de tijgerin en haar welpen de cameraval ondekken. Hoewel het een geluidloze infraroodcamera betreft, heeft het drietal toch door dat het om een onbekend object gaat, want ze beginnen aan de val te snuffelen. Goed is te zien dat de welpen al aardig volwassen zijn en binnenkort het nest moeten verlaten om hun eigen familie te beginnen. ,,Het is maar de vraag of deze welpen daarvoor de kans krijgen omdat hun leefgebied steeds verder ten prooi valt aan de palmolie- en papierindustrie en illegale houtkap,’’ zegt Johan van de Gronden, directeur WNF.
 
De Sumatraanse tijger is zo zeldzaam dat wetenschappers nauwelijks nog in staat zijn om het gedrag van dit schuwe dier te bestuderen. Het materiaal van de videocameravallen van het WNF vormen hier een waardevolle aanvulling op. Want ondanks de sombere tendens heeft de tijger nog steeds goede kansen. Indien het dier voldoende leefgebied en rust krijgt, plant het zich namelijk makkelijk voort. WNF wil het Jaar van de Tijger daarom vooral gebruiken om meer leefgebied en strengere maatregelen tegen stroperij van tijgers te realiseren. Belangrijk in dat verband is ook de grote politieke ‘tijgertop’ die in september van dit jaar wordt gehouden in Vladivostok en die wordt voorgezeten door Vladimir Putin.
 
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor