Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF wil meer duurzame vis in de winkels

  •  
01-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
viswijzer-2007_2008_2_.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft zondag de vernieuwde viswijzer gepresenteerd. De wijzer geeft aan of een vissoort te veel wordt gevangen of juist niet en dus met een gerust hart kan worden gekocht. Beluister het onderwerp uit de uitzending van 30-09-2007> >
Door bewust te kopen kunnen mensen een bijdrage leveren aan het herstel van de wereldzeeën, is de boodschap van het WNF. Tegelijk met de introductie van de tweede viswijzer begon het tweede deel van de campagne 'Kies voor een levende zee'. ,,Vorig jaar was ons doel de vraag naar duurzame vis aan te jagen, nu streven we ernaar meer aanbod te krijgen'', aldus Johan van de Gronden (WNF).
Het Wereld Natuur Fonds voegde de daad bij het woord en heeft met supermarktketen Albert Heijn afgesproken het aanbod van vis in de AH-winkels duurzaam te maken. Per 1 juli liggen er in ieder geval zes soorten verse vis met het Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk in de schappen en op 31 december 2008 moeten dat er minstens tien zijn.
Ook de toprestaurants zouden het liefst hun menu's samenstellen met alleen maar verantwoorde vis. Het grootste deel van de chefs koopt bewust in, maar niet iedereen heeft altijd alle kennis paraat, zo blijkt uit zondag gepresenteerd onderzoek. De ondervraagde chek-koks zeggen dat het prima zou zijn als de overheid de verkoop van bedreigde vissoorten verbood.
"Je kunt wel blijven doorgaan met het verkopen van vis uit de rode kolom van de viswijzer, maar die is straks gewoon op. Willen we ook in de toekomst van een lekker visje blijven genieten, dan moeten we gezamenlijk een meer verantwoorde keuze maken. Daarmee geven we duurzame vissers een steuntje in de rug'', aldus Van de Gronden.
Vergeleken met de eerste viswijzer gaat het alleen wat beter met de octopus. Mul en poon uit de Noordzee en Zeeuwse mosselen hebben het moeilijker gekregen. Wijting uit de Noordzee en geeltonijn zijn in de problemen geraakt en ook de paling, schol, kabeljauw uit de Noordzee, heilbot, zeewolf, redsnapper en tong worden zwaar bevist.
Meer dan 75 procent wereldwijd van de commercieel belangrijke vissoorten wordt overbevist of bevindt zich op de rand van overbevissing, meldt het WNF, dat strengere vangstquota als een oplossing ziet. Ook het gebruik van andere vistechnieken kan soelaas bieden voor de miljoenen haaien, schildpadden, walvissen, dolfijnen en andere soorten dieren die elk jaar sterven omdat ze als bijvangst verstrikt raken in visnetten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor