Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF voert campagne voor olievrije Lofoten

  •  
21-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Olievlek_19.jpeg
Het WNF start een campagne om de Lofoten, een prachtig natuurgebied ten noorden van Noorwegen, niet te laten verwoesten door olie- en gasboringen. Nu worden de Lofoten nog beschermd door een verbod op olie- en gasexploitatie, maar volgend jaar loopt dat af.
In 2010 zal de Noorse regering besluiten of het verbod wordt opgeheven of gehandhaafd. Daarom start het WNF nu al een campagne om het gebied ook in de toekomst te beschermen.
Unieke koudwater riffen, groepen orka’s en potvissen, één van de grootste kolonies zeevogels in Europa en een voortplantingsgebied voor de grootst overgebleven kabeljauwpopulatie: de Lofoten vormen een belangrijk natuurgebied. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) voerde in 2003 voor het eerst campagne voor de bescherming van de Lofoten en het was in dat jaar dat de Noorse overheid het moratorium op olie- en gasexploitatie in het loeven riep. Een mogelijke opheffing van dit verbod in 2010 zou rampzalig zijn voor het natuurgebied.
Gevolgen voor de natuur
De grootste bedreiging van de olie- en gasindustrie is het risico op olielekkages uit bijvoorbeeld schepen en pijpleidingen. Op dit moment is er geen adequate technologie om de olie in gebieden met ijs op te ruimen. Een grote olielekkage zou dramatische gevolgen hebben voor zeevogels en andere dieren uit de Lofoten.
Daarnaast worden bij seismisch onderzoek vis, larven en eitjes gedood door explosies, waardoor de visvangst met 80% kan verminderen. Wetenschappelijke studies hebben bovendien aangetoond dat door boren grote hoeveelheden zware metalen uit modder vrijkomen. Dit zorgt voor langdurige beschadiging aan dieren die op de zeebodem leven zoals koraal, schelpdieren en viseitjes.
De olieindustrie vormt een extra bedreiging voor het Arctisch gebied omdat het de CO2-uitstoot van het gebied nog hoger maakt. Noorwegen is op dit moment nummer vier op de lijst van landen die de meeste broeikasgassen uitstoten.
Gevolgen voor de mens
De Lofoten bestaan uit zes verschillende gemeenschappen, waar in totaal 24.000 mensen leven. Ruim 1500 mensen zijn werkzaam in de visindustrie en daarmee afhankelijk van de visstand. Het gebied heeft een extreem hoge biologische productiviteit, zo komt ruim 25% van de vis in Rusland van oorsprong uit de Lofoten. Voor de plaatselijke bevolking is het dan ook van groot belang dat het verbod op olie- en gasexploitatie gehandhaafd blijft.
Lofoten campagne
In 2010 besluit de Noorse regering of het huidige moratorium op olie en gaswinning zal worden verlengd of niet. Het WNF heeft samen met andere milieu- en natuurbeschermingsorganisaties een brief geschreven naar de regering waarin gevraagd wordt om alle olie- en gasactiviteiten uit te stellen tot het moment dat beschermde gebieden in de Lofoten zijn aangewezen. Het ziet ernaar uit dat de toekomst van de Lofoten een belangrijk politiek onderwerp zal worden voor de komende verkiezingen in Noorwegen (September 2009).
De Lofoten campagne die zaterdag 17 januari door WNF is gelanceerd, wordt nu al door ruim 9000 mensen gesteund die hun handtekening hebben gezet.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor