Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: Verstandige quota en aanpassingen vistuig cruciaal voor toekomst Noordzeevis

  •  
05-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kabeljauw_03.jpg
Door bijvoorbeeld aanpassingen te maken in het vistuig kunnen alle visserijen op de Noordzee duurzamer vissen. Dat staat in het vandaag verschenen WWF-rapport ‘Towards Low Impact Fishery Techniques’. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) spoort overheid en vissers aan om ervoor te zorgen dat deze technieken voor verduurzaming op grote schaal worden toegepast.
Van 17 tot 19 december stellen de Europese ministers van Landbouw en Visserij tijdens de Visserijraad in Brussel de vangstquota voor vissoorten in Europese wateren voor 2009 vast. Het WNF roept ministers op verstandige afspraken te maken die helpen de visbestanden te herstellen van overbevissing en volop vis voor de toekomst garanderen. Voorafgaand aan de visserijvergadering hebben wetenschappers van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES), op basis van de stand van verschillende vissoorten, advies uitgebracht over verantwoorden vangstquota voor het komende jaar.
Zo is de Noordzee schol er beter aan toe dan voorgaande jaren. ICES is van mening dat de vangst van schol daarom volgend jaar kan toenemen met 13% ten opzichte van het wetenschappelijk advies van 2008. Volgens de wetenschappers gaat het ook wat beter met tong uit de Noordzee. Daarom kan er 9,4% meer gevangen worden dan vorig jaar zonder dat dit het herstel van de tong in de weg staat.
Carel Drijver, hoofd Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds: “Het lichte herstel van de schol en tong is een goed teken. Maar juist nu de platvisbestanden zich aan het herstellen zijn vinden we het belangrijk om samen met overheid en vissers het ingezette traject tot duurzaam beheer van deze soorten voort te zetten. Dit houdt in dat we het wetenschappelijk advies ook echt moeten opvolgen. Het minder bevissen van vooral jonge schol en tong blijft belangrijk om het bestand de kans te geven op te groeien en zich voort te planten.”
De Noordzeekabeljauw bevindt zich echter volgens ICES nog steeds in zwaar weer. Daarom adviseert het wetenschappelijke instituut nul vangst voor het komende jaar. Al jarenlang bevindt het kabeljauwbestand zich onder de biologisch veilige grenzen. Om te komen tot herstel van deze vissoort is het volgens het Wereld Natuur Fonds noodzakelijk dat er geen gerichte vangst op kabeljauw meer plaatsvindt en de bijvangst van kabeljauw in andere visserijen sterk wordt teruggebracht. Een gezond kabeljauwbestand is immers van belang voor zowel natuur als visserij.
Carel Drijver: “We pleiten daarom niet alleen voor het afzien van gerichte vangt op kabeljauw, maar ook voor een set van maatregelen die er voor moet zorgen dat het verminderen van bijvangst van kabeljauw en andere soorten die zich in een herstelfase bevinden, mogelijk wordt. Zo zouden vissers belangrijke gebieden waar jonge kabeljauw geboren wordt en opgroeit moeten vermijden en aanpassingen moeten maken in visnetten, zodat kabeljauw kan ontsnappen.”
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor