Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: 'tijgerlanden' moeten tellen

  •  
28-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Tijger_01.jpg

© Fotograaf: JolandaGroeneveld

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept zeven van de dertien ‘tijgerlanden’ op om structureel landelijke tijgertellingen te gaan doen. De organisatie doet de oproep ter gelegenheid van Internationale Tijgerdag, 29 juli.
Door gebrek aan actuele wetenschappelijke cijfers is vrijwel niets bekend over de in het wild levende tijgers in Indonesië, Maleisië, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam. Dat is meer dan de helft van alle landen waar nog tijgers in het wild voorkomen. Vooral Maleisië en Indonesië zijn volgens het WNF topprioriteit. Hier komen twee ondersoorten van de tijger voor; de Maleise tijger en de Sumatraanse tijger.
Kans op uitsterven
“In die zeven landen baseren we ons nu noodgedwongen op grove schattingen. Maar de toekomst van de tijger is in handen van de mens en als we niet precies weten waar tijgers leven dan is het bijna niet te doen om ze effectief te beschermen. De kans is dan levensgroot dat ze uitsterven. Dat moeten we koste wat kost voorkomen”, licht Michael Baltzer van het WWF Tigers Alive Initiative toe.
Alleen India, Nepal en Rusland voeren op structurele basis landelijke tijgertellingen uit. Bhutan, China en Bangladesh publiceren binnenkort eerste resultaten van onderzoek.
Verdubbeling
Op de Tijgertop van 2010 in het Russische St. Petersburg hebben alle  'tijgerlanden', mede op initiatief van WNF,  afgesproken om het aantal in het wild levende tijgers in 2022 te hebben verdubbeld. Volgens de schattingen uit 2010 zouden er wereldwijd nog maar ongeveer 3200 dieren in het wild leven.
“De tijgerlanden kunnen hun ambitieuze doel van verdubbeling in 2022 halen, maar  dan moet er echt snel een tandje bij”, zegt Baltzer. In 2016 wordt een update van het aantal tijgers in het wild naar buiten gebracht.
Stroperij explosief gestegen
Behalve de afname van leefgebied is stroperij de grootste bedreiging voor tijgers. Vooral in Aziatische landen is de vraag naar huiden, botten en andere delen van tijgers explosief gestegen. Uit recent onderzoek van monitoringsorganisatie TRAFFIC blijkt dat tussen januari 2000 en april 2014 zeker 1590 wilde tijgers in beslag zijn genomen; dit is een gemiddelde van twee per week. De vrees is dat de werkelijke cijfers nog hoger liggen. Daarom is het zo belangrijk dat de landen weten hoe groot hun populatie is. Alleen dan kunnen ze effectief worden beschermd.
Internationale Tijger Dag, 29 juli, is bedoeld om aandacht te vestigen op het belang van bescherming van tijgers in het wild.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor