WNF: 'Strijd tegen het water alleen te winnen met hulp van de natuur'
• 21-08-2008
• leestijd 2 minuten
Door nu maatregelen te treffen die waterrijke gebieden –zoals de stroomgebieden van de Donau, Ganges en Yangtze- beschermen, is de wereld straks beter in staat om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Bovendien is het veel goedkoper om waterrijke gebieden op een natuurlijke manier ‘klimaat-proof’ te maken dan met kunstmatige ingrepen, zoals dijken en dammen.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) Water for life; lessons for climate change adaption from better management of rivers for people and nature. Het rapport - dat vandaag wordt gepresenteerd tijdens de Wereld Water Week in Stockholm - laat aan de hand van vier veldprojecten van het WNF in vier werelddelen zien hoe natuurlijk waterbeheer helpt om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. De studie toont bovendien aan dat het benutten van natuurlijke processen in waterrijke gebieden positief bijdraagt aan de lokale economie, het welzijn van mensen en herstel van de natuur.
Zo is berekend dat natuurlijk waterbeheer en herstel van de delta van de Donau in Roemenië en Oekraïne 183 miljoen euro kost, terwijl de economische schade als gevolg van overstromingen in dit gebied in 2005 wordt geraamd op 396 miljoen euro.
Nederland en klimaatverandering
In Nederland bracht het WNF onlangs het rapport Hoogtij voor Laag Nederland uit. Hierin wordt eveneens aangetoond dat de kracht van de natuur benut moet worden om ons land te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo is getijdenstroming op specifieke plaatsen in Nederland in staat om lage delen in polders op te hogen door daar zand en klei neer te leggen.
Volgens Johan van de Gronden, directeur WNF, is haast geboden. ,,We praten vooralsnog alleen maar over de noodzaak om ons op een technische manier, bijvoorbeeld met dijken, aan te passen aan de klimaatverandering. Die tijd is voorbij. De effecten van klimaatverandering zijn te groot om de strijd met het water alleen op traditionele wijze aan te binden. Bovendien zullen de kosten daarvoor de pan uit rijzen. We moeten op korte termijn natuurlijk waterbeheer gaan toepassen. Anders zijn op langere termijn de economische consequenties én die voor mens en dier niet te overzien.’’
Bron: WNF