WNF op de bres voor Sumatraans orang-oetans
• 29-05-2009
• leestijd 2 minuten
© orang utang
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft zijn bezorgdheid geuit bij de Indonesische ambassadeur in Nederland over de mogelijke verwoesting van een groot stuk tropisch regenwoud op het zuidelijke deel van het Indonesische eiland Sumatra. Het stuk bos biedt onderdak aan ruim honderd met uitsterven bedreigde Sumtraanse orang-oetans, maar is ook van groot belang voor het behoud van de Aziatsiche olifant, de Sumatraanse tijger en de lokale bevolking.
Een van de grootste papierproducenten ter wereld, Asian Pulp en Paper (APP), heeft van de Indonesische autoriteiten toestemming gekregen om het stuk bos ter grootte van de provincie Utrecht – 50.000 hectare- te kappen. Nadat het oerwoud is gekapt voor papierproductie mag het land worden ingericht met plantages voor de productie van palmolie en hout.
Slachtoffers
Het oerwoud dat op de nominatie staat om te worden gekapt, ligt net buiten het nationaal park Bukit Tigapuluh in de provincie Jambi op Sumatra. Het WNF is daar al geruime tijd actief, mede omdat de bossen onderdak bieden aan verschillende ernstig bedreigde diersoorten. Zij zijn het leefgebied van circa 50 Aziatische olifanten en kwart van de circa 400 ernstig bedreigde Sumatraanse tijgers die nog in het wild leven. ,,Omdat de bossen steeds verder krimpen, vechten tijgers letterlijk voor ruimte. Dat leidt tot conflicten waarbij dit jaar in de provincie Jambi alleen al 9 menselijke slachtoffers vielen,’’ zegt Johan van de Gronden, directeur van het WNF.
Orang-oetans
Ook wordt het oerwoud dat door de papiergigant mag worden gekapt sinds 2002 gebruikt om ontheemde Sumatraanse orang-oetans in uit te zetten. Nadat deze ernstig bedreigde dieren – er leven naar schatting nog 7.000 exemplaren in het wild- hun leefgebied elders kwijtraakten door houtkap of de aanleg van oliepalmplantages, kregen zij een nieuw onderkomen in deze bossen op het zuiden van Sumatra. De herintroductie van de circa 100 orang-oetans heeft tientallen jaren gekost en is succesvol omdat nu de eerste jongen worden geboren.
Naast de werkzaamheden van het WNF in Indonesië, luidt de natuurbeschermingsorganisatie nu ook in Nederland de noodklok. In een brief aan de Indonesische ambassadeur in Nederland vraagt het WNF de Indonesische autoriteiten om de op stapel staande verwoesting van dit waardevolle natuurgebied te voorkomen.
Sta voor aap!
De orang-oetan is een van de vier soorten mensapen op aarde. Ook de andere drie soorten - de chimpansee, bonobo en gorilla - hebben het moeilijk. In de afgelopen vijftig jaar zijn we de helft van alle mensapen verloren. Als we niets doen, sterven ze straks allemaal uit. Het WNF voert momenteel campagne om de mensapen te beschermen: sta voor aap!
Bron: WNF