WNF helpt na aardbeving bij groene wederopbouw China
• 12-05-2009
• leestijd 2 minuten
Exact een jaar geleden, op 12 mei 2008, werd China getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8 op de schaal van Richter. 80.000 mensen kwamen om en 50 miljoen anderen werden ernstig getroffen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft het afgelopen jaar, samen met overheden en bewoners, gewerkt aan een ‘groene wederopbouw’ van de getroffen gebieden.
De 'groene werderopbouw' gaat niet ten koste van de beschadigde natuur. Zo wordt bij de aanleg van te herstellen wegen rekening gehouden met de trekroutes van panda’s tijdens de paartijd.
De verwoestende aardbeving had zijn epicentrum in het natuurrijke Minshangebied in het zuidwesten van China. Hier leven 1400 van de laatste 1600 reuzenpanda’s op aarde.
Hun leefgebied raakte zwaar beschadigd door aardverschuivingen waarbij grote bamboebossen bedolven raakten onder de modder, een blokkade van waterlopen, modderstromen en afbrokkelende bergwanden.
Het WNF is sinds de jaren 80 actief in het Minshangebied en werkt aan de bescherming van de reuzenpanda en de duurzame ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. Direct na de aardbeving stelde WNF goederen en geld beschikbaar voor noodhulp en wederopbouw van de dorpen in het pandagebied. Daarbij werd nauw samengewerkt met lokale partners.
Herstel van habitat
Het afgelopen jaar is al veel bereikt. Omdat bij de aarbeving grote delen van de bamboebossen zijn verwoest, is begonnen met de herplant van miljoenen bomen. Dit is nodig omdat bamboe het belangrijkste voedsel van de panda is en wetenschappers bang zijn dat het dier aan voedseltekorten zal lijden.
Hulp aan dorpen
Veel dorpen kwamen door de aardbeving zonder gas- en elektriciteit te zitten. Om te voorkomen dat de getroffen families de natuur intrekken op zoek naar brandhout en water en zo onbedoeld schade aanrichten in de bossen, heeft het WNF geholpen bij de wederopbouw van de dorpen. Ook kon de jaarlijkse oogst van kiwi’s en geneeskrachtige kruiden worden gered, omdat het WNF hielp bij de zoektocht naar een nieuwe waterbron en het verantwoord aftappen van het beschikbare water. Om het gebrek aan brandstof te verlichten deelde het WNF energiezuinige houtkachels en biogaskachels uit. Bovendien werden de huizen op een milieuvriendelijke manier herbouwd.
Herstel van beschermde gebieden
De aardbeving betekende een abrupt einde voor dagelijkse natuurbeschermingswerkzaamheden, zoals patrouilles en monitoring, in de twintig pandareservaten. Veldkantoren stortten in, apparatuur werd verwoest en de paden in de natuurgebieden waren onbegaanbaar. Met geld dat onder andere bijeen werd gebracht tijdens het China-gala dat het WNF juni vorig jaar in Rotterdam hield, zijn nieuwe satelliettelefoons, tenten, generatoren en uitrusting voor rangers aangeschaft en geholpen bij de herbouw van verschillende veldkantoren.
Bron: WNF