WNF-ers ruimen in Noorwegen al 25 ton aangespoelde olie op
• 12-08-2009
• leestijd 2 minuten
Het olielek aan boord van het vrachtschip Full City dat twee weken geleden voor Noorwegen op de kust liep, is onder controle. Naar verwachting kwam in totaal ruim 200 ton ruwe olie vrij. De olie spoelt momenteel aan op 150 plaatsen langs de Noorse kust, waaronder in 40 natuurgebieden. De Noorse autoriteiten en vrijwilligers en medewerkers van WNF werken met man en macht om de olieresten zo snel mogelijk op te ruimen.
Het vrachtschip de Full City liep in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 juli bij slecht weer aan de grond voor de Noorse kust. De olie die uit het schip lekte, vormde een directe bedreiging voor het nabij gelegen natuurreservaat Lille Saastein. Dit gebied is een belangrijke broedplaats voor vogels. Inmiddels zijn zeker 1500 met olie besmeurde vogels, onder te verdelen in 34 soorten, aangetroffen. Zij worden in een speciaal wascentrum schoongemaakt.
In eerste instantie gingen de bergingswerkers van het Nederlandse bedrijf Smit ervan uit dat ruim 500 ton stookolie uit het schip was gelekt. Deze hoeveelheid brandstof was inderdaad uit de tanks gelekt, maar is voor een groot deel terecht gekomen in andere compartimenten van het schip. In totaal 200 ton stookolie kwam wel in zee terecht en vormde daar een olievlek.
De uitbreiding van de olievlek is inmiddels tot staan gebracht, maar verspreidde zich over een totale kustlengte van 290 kilometer. Olieresten zijn inmiddels aangetroffen op 150 plaatsen langs de Noorse zuidkust, waaronder in 40 natuurgebieden. Dagelijks zijn zeker 500 man in de weer om de olieresten op te ruimen. Daaronder bevinden zich dagelijks 20 tot 50 medewerkers en vrijwilligers van het WNF. Inmiddels hebben deze WNF-ers ruim 25 ton olie van de Noorse stranden gehaald.
Oliewinning
Het WNF maakt zich lange tijd zorgen over de oliewinning en - tansporten langs de kwestbare Noorse kust. De ervaring leert dat deze kustlijn te lang, ruig en ontoegankelijk is om snel en adequaat te kunnen optreden bij een olieramp. Daarom leidt het WNF in Noorwegen sinds 2005 lokaal vrijwilligers op. Deze kustbewoners wordt geleerd om olie op te ruimen, de kusten te beschermen en vogels schoon te maken. In totaal zijn nu 300 van deze vrijwilligers opgeroepen om bij de huidige ramp te assisteren.
Daarnaast voert het WNF campagne tegen het opheffen van een verbod op olie- en gaswinning voor de Noorse eilandengroep de Lofoten. De noordelijk gelegen Lofoten vormen het leefgebied van grote groepen orka’s, potvissen, zeevogels en zijn het paaigebied van grote populaties kabeljauw. Ondanks veel technisch onderzoek is nog geen afdoende methode is gevonden om olie op te ruimen in de Noordpoolgebieden. Door extreme temperaturen, gebrek aan daglicht, hoge golfslag en drijfijs falen bestaande schoonmaaktechnieken. Het WNF waarschuwt dat zeer kleine olielekkages in dit gebied al dramatische gevolgen kunnen hebben en roept de Noorse overheid op om het verbod op de olie- en gaswinning in de Lofoten te handhaven.
Bron: WNF