WNF bezorgd over Centraal Afrikaanse Republiek
• 25-03-2013
• leestijd 2 minuten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich grote zorgen over de chaotische situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek. Rebellen hebben afgelopen weekend na maandenlange gevechten de hoofdstad Bangui ingenomen. Er wordt gesproken over een totale anarchie in het land.
Hotspot bosolifanten en laagland gorilla's
“Onze zorg gaat allereerst uit naar de lokale bevolking”, zegt Jaap van der Waarde van het WNF. Volgens de laatste berichten zijn de rebellen onderweg naar Bayanga, op zo’n 500 kilometer van de hoofdstad.
Grootste concentratie
In de buurt van Bayanga ligt het beschermd natuurgebied Dzanga Sangha, waar WNF al jaren diverse projecten heeft. Dit prachtige regenwoud is geliefd vanwege de laagland gorilla’s, bosolifanten en tientallen bijzondere vogelsoorten. In Dzanga Sangha is de grootste concentratie van bosolifanten ter wereld en het is een van de drie plekken waar je nog laagland gorilla’s kunt zien.
Olifantenslachting
“WNF medewerkers zijn uit voorzorg geëvacueerd”, zegt Van der Waarde. Maar de natuurbeschermingsorganisatie waarschuwt dat de olifanten en gorilla’s straks ten prooi kunnen vallen aan het muitende rebellenleger. Van der Waarde: “Vorig jaar moesten we helaas met lede ogen aanzien dat in Kameroen in korte tijd enkele honderden olifanten werden geslacht door een zwaar bewapende bende. Nu moeten we koste wat kost voorkomen dat dit in de Centraal-Afrikaanse Republiek gebeurt.”
Noodfonds
Zodra in kaart is gebracht waar de meeste behoefte aan is, bekijkt het WNF of het speciale noodfonds aangesproken kan worden. De natuurbeschermingsorganisatie denkt ondermeer aan financiering van extra patrouilles.
Al Qaida
De olifantenslachting in Kameroen liet zien dat stroperij niet alleen een bedreiging vormt voor het voortbestaan van soorten, maar ook een risico is voor de lokale bevolking en zelfs voor de soevereiniteit van een land. Uit onderzoek, ondermeer van het WNF, is gebleken dat ook terroristische organisaties als Al Qaida hun strijd mede financieren door stroperij van olifanten en neushoorns.
Agenda
Het WNF vindt dat de afspraken die Centraal-Afrikaanse landen vorig jaar hebben gemaakt om samen stroperij keihard aan te pakken hoog op de agenda moeten blijven.
Bron: WNF.nl