WNF: Aanscherping wetsvoorstel EU is mijlpaal in strijd tegen 'fout hout'
• 17-02-2009
• leestijd 2 minuten
Europese houthandelaren moeten harde bewijzen op tafel leggen om aan te tonen dat zij geen illegaal gekapt hout of producten die daarvan zijn gemaakt, importeren. Met deze voorwaarde scherpt de Europese milieucommissie vandaag het wetsvoorstel aan dat de import van 'fout hout' in Europa moet tegengaan. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) spreekt van een mijlpaal in de strijd tegen de wereldwijde ontbossing door illegale houtkap.
Het oorspronkelijke wetsvoorstel vraagt de houtleveranciers slechts om een inspanningsverplichting te leveren om het risico op de import van illegaal hout in de EU te verkleinen. De door de milieucommissie voorgestelde wijzigingen eisen dat handelaren echt bewijzen dat hun hout legaal van oorsprong is. Bovendien geven ze nationale overheden de bevoegdheid om onrechtmatigheden te onderzoeken en overtreders te straffen. ,,Daarmee is straks voor iedereen helder aan welke voorwaarden moet worden voldaan en welke consequenties kleven aan het overtreden van deze wet,’’ zegt Johan van der Gronden, algemeen directeur van het WNF.
EU-verbod
Het WNF verwacht dat de invoering van een Europese wet die import van illegaal hout verbiedt, een flinke bijdrage levert aan het tegengaan van illegale houtkap, mede in tropische landen. Het tempo waarmee Indonesië, de Amazone en Centraal-Afrika worden ontbost kan erdoor verminderen. Bovendien zijn de rechten inheemse volken die in de bossen wonen, beter beschermd met de invoering van een EU-verbod op ‘fout hout’.
Het debat over een Europees importverbod op fout hout begon vijf jaar geleden. Het WNF-rapport Illegal logging & The EU toont aan dat in 2006 eenvijfde van de Europese houtimport nog een illegale oorsprong had. De belangrijkste landen van herkomst zijn China, Rusland en Indonesië. Nederland voert vooral veel illegaal hout in vanuit Brazilië en Maleisië. Omdat Rotterdam een belangrijke doorvoerhaven is, staat Nederland in de EU op de vijfde plek van importeurs van ‘fout hout’.
Het WNF roept het Europees Parlement en de Europese ministers van landbouw op om de aangescherpte maatregelen te steunen. Zij spreken zich op respectievelijk 23 april en in juni over het wetsvoorstel uit.
Bron: Wereld Natuur Fonds