Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wisenten in de aanbieding

  •  
27-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Met de kudde wisenten in de Kennemerduinen gaat het zo goed, dat ze bijna hun gebied uitgroeien. Op de Veluwe staan ze te trappelen om dieren over te nemen; daar is nog ruimte zat voor deze Europese bizon.
Big Five
Vorige maand werd op de Belgische tv de verkiezing van de Europese Big Five bekendgemaakt: veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent.
En hoewel we die beer hier niet hoeven te verwachten, en het met de wolf en de lynx nog niet echt wil vlotten in ons land, loopt de wisent hier met zekerheid rond, en wel op het Kraansvlak in de Kennemerduinen. Daar zijn er in 2007 drie uitgezet en inmiddels is de kudde uitgegroeid tot 24 exemplaren op 300 hectare grond.
Uitgestorven
De wisent ( Bison bonasus ) is de Europese bizon, een runderachtige. Tienduizend jaar geleden, in het holoceen, liep zijn voorouder hier al rond, blijkt uit botvondsten in de Noordzee. Begin vorige eeuw was de wisent in het wild uitgestorven. Met 12 dierentuindieren is toen weer een populatie opgefokt en uitgezet. Inmiddels lopen in heel Europa weer 5000 wisenten rond (Bekijk de korte video onderaan de pagina). Daarmee is de wisent nog altijd een bedreigde diersoort, in aantal te vergelijken met de tijger. Maar waar de tijger in aantal achteruit holt, groeit het aantal wisenten.
Zandbad
Wisenten zijn herkauwers die zowel gras eten als kruiden, knoppen, blaadjes, jonge twijgen en bast. Typerend voor wisenten is het zandbadderen: in de zomer doen ze dat graag om van parasieten in hun vacht af te komen, maar ook in de winter hebben ze een voorkeur om in het zand te liggen. Als ze gaan liggen herkauwen, doen ze dat het liefst op een zanderig plekje. Veel van die open plekken hebben ze zelf gecreëerd, door er rond te banjeren en steeds weer te gaan liggen.
Sinds twee jaar is er een wandelpad geopend door het Kraansvlak. Bezoekers moeten wel 50 m afstand houden. Wisenten zijn niet agressief: als de dieren het niet leuk meer vinden, lopen ze gewoon weg.
Wisenten op de Veluwe
De kudde op het Kraansvlak is gegroeid van 3 naar 24, en loopt inmiddels gesplitst over het terrein, dus niet meer als één groep. Dat tekent de groei van de groep. En ergens houdt het op. Op dit moment is er nog voldoende voedselaanbod, maar de grens is bijna bereikt. Dan zullen er dieren weg moeten, bij voorkeur naar een andere plek binnen Nederland.
Het verst gevorderd zijn plannen van Staatsbosbeheer om wisenten op de Veluwe uit te zetten, waar het volgens de boswachters wel wat wilder mag. Betrokken instanties zijn dolenthousiast: als het aan de burgemeester van Barneveld ligt (leider van de lokale werkgroep) lopen er nog dit jaar wisenten over de Zuid-Veluwe, waarschijnlijk te beginnen op een afgezonderd en omheind plekje, en later ook bij Hoenderloo, Kootwijk en Radio Kootwijk.
Geschiedenis van de wisent
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.