Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wildopvangcentra vallen om door stijgende energiekosten

  •  
12-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
72bd71af1aeddde305b4a89daae3943b

© jaap-brand

Wildopvangcentra vrezen voor dat ze moeten sluiten vanwege stijgende energierekeningen, maar ook de prijzen voor voer die sterk stijgen. Belangenbehartiger Stichting Wildopvang.nl meldt dat een wildopvang in Delft al heeft aangekondigd noodgedwongen de deuren te sluiten en dat een opvang in Groningen vreest dat vanwege de hoge energieprijs ook te moeten doen. De belangenbehartiger verwacht dat meerdere opvangcentra in Nederland om zullen vallen.

Stijgende energiekosten

Volgens directeur Xandra Asselbergs zien opvangcentra met een variabel energiecontract er nu maandelijks vaak honderden euro's aan vaste lasten bijkomen. Zo stegen de energiekosten van dierenopvangcentrum Groningen van 688 euro naar zo'n 3100 euro per maand. Asselbergs: "Dat kunnen ze er niet bij hebben. De meeste opvangcentra hebben bijvoorbeeld een warmtequarantaine voor de meest verzwakte dieren. Dat kost veel energie en de bebouwing is vaak niet het nieuwste van het nieuwste."

Energiefonds

Stichting DierenLot heeft een energiefonds geopend waar de opvangcentra compensatie uit kunnen krijgen. Een woordvoerster zegt dat regelmatig gebruik wordt gemaakt van het fonds, en ze voorziet dat dat de komende tijd vaker gaat gebeuren naarmate vaste energiecontracten gaan aflopen.

Sneeuwbaleffect

Naar schatting helpen de wildopvangcentra jaarlijks zeker 100.000 dieren, aldus stichting DierenLot. Wildopvang.nl waarschuwt dat het wegvallen van een wildopvangcentrum grote gevolgen heeft voor hulpverlening aan dieren in de regio. Zo zullen dierenambulances bijvoorbeeld verder moeten rijden. "Het is een sneeuwbaleffect aan problemen dat je dan krijgt", zegt Asselbergs.

Structurele ondersteuning

Op sommige plekken doen wildopvangcentra het juist wel goed, omdat zij bijvoorbeeld structureel worden ondersteund door de gemeente. Maar dat is volgens Asselbergs niet overal het geval, omdat een gemeentelijke of provinciale bijdrage niet wettelijk is vastgelegd. Voor een groot deel is de opvang daardoor afhankelijk van particuliere giften en andere dierenorganisaties.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.