De wilde zalm dreigt in grote gebieden waar ook zalm gekweekt wordt volledig uit te sterven. In het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science presenteren wetenschappers donderdag bewijs dat de populatie wilde zalm in de omgeving van viskwekerijen in een paar jaar tijd met 80% is teruggelopen. ‘Dat zal binnen een paar jaar 100% zijn’, aldus de onderzoekers.
De zalmkwekerijen aan de westkust van Canada zijn een bron van parasitaire zeeluizen. De larven van de zeeluizen drijven rond op zee, totdat ze een geschikte gastheer tegenkomen. Ze nestelen zich in de huid en de spieren van de zalmen. Volwassen vissen kunnen een paar van die parasieten wel hebben, maar jonge zalmen, op weg van de rivieren naar de open zee leggen het loodje.
Het onderzoek is uitgevoerd voor de Canadese westkust, waar de wilde zalm in grote gebieden een hindernisbaan moet afleggen langs honderden drijvende netten waarin hun gekweekte soortgenoten worden gehouden. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat zeeluizen dodelijk kunnen zijn voor jonge zalm, nu blijkt dat ook uit onderzoek aan de populaties.
‘Opmerkelijk is dat de vernietiging van de zalm door de zeeluizen groter is dan de schade aan de zalmpopulaties door de visserij in het verleden’, zegt Jennifer Ford, één ‘van de onderzoekers.
In Nederland verkochte gekweekte Zalm is vooral afkomstig uit Noorwegen, Groot- Brittannie en Chili. In deze landen doen zich ook problemen voor met parasieten, maar ze zijn niet in het onderzoek meegenomen.