Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde vogels dagenlang in de stress door vuurwerk

  •    •  
25-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Vuurwerk

© Pixabay

Wilde vogels zoals ganzen zijn dagenlang van slag door het afsteken van vuurwerk. Dat vogels rond de jaarwisseling van schrik massaal opvliegen was al langer bekend, maar nu is gebleken dat de vogels dagen nodig hebben om het effect van het vuurwerk te verwerken. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Max Planck Instituut voor Diergedrag hebben dat uitgezocht onder honderden ganzen in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Direct op de vlucht

De onderzoekers volgden acht jaar lang vier soorten ganzen met een zendertje. Tijdens het vuurwerk verlieten de vogels direct hun slaapplaats, op zoek naar een andere plek op grotere afstand van mensen. Ze legden daarvoor afstanden af van tien tot wel vijfhonderd kilometer. De ganzen vlogen ook veel hoger dan normaal. Eenmaal op een nieuwe plek aangekomen bleven de vogels nog dagen onrustig.

De dieren besteedden in de dagen na de vuurwerkverstoring ook veel meer tijd aan grazen. Dat doen ze volgens dierecoloog Bart Nolet van NIOO-KNAW om de energie die ze tijdens hun vuurwerkvlucht hebben verbruikt te compenseren.

Vuurwerkverbod

Het vuurwerkverbod tijdens de coronapandemie gaf de onderzoekers een unieke kans om te zien wat er gebeurde als er veel minder vuurwerk werd afgestoken. Maar zelfs dan had vuurwerk nog een negatief effect op twee van de vier onderzochte soorten ganzen. Nolet pleit voor een vuurwerkverbod in de buurt van beschermde vogelgebieden en belangrijke vogelrustplaatsen.

Bron: ANP

Meer over:

vogels, vuurwerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.