Wilde plantensoorten bedreigd door opwarming
• 13-03-2008
• leestijd 1 minuten
De opwarming van het klimaat vormt in Europa een bedreiging voor het voortbestaan van heel wat wilde plantensoorten. Dat is onder meer het geval voor bosplanten die zich niet snel genoeg kunnen verplaatsen. Dat schrijft Bas Van der Veken van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KU Leuven in zijn doctoraatsonderzoek.
De opwarming zorgt ervoor dat de klimaatzones naar het noorden verschuiven. Doorgaans kunnen planten zich eenmaal per jaar verplaatsen door hun zaden zo ver mogelijk te verspreiden. Bosplanten hebben zich echter aangepast aan de stabiele omstandigheden in bossen en kunnen zich maar heel traag verplaatsen, enkele centimers of decimeters per jaar.
Als de klimaatgrenzen in de 21e eeuw plots veel sneller naar het noorden verschuiven zullen bosplanten helemaal achterop hinken. Van der Veken toont in zijn onderzoek aan dat veel typische plantensoorten die nu nog heel gewoon zijn in onze bossen, in de toekomst erg kwetsbaar zullen worden. Sommigen zullen zelfs met uitsterven bedreigd worden.
De KUL-onderzoeker pleit ervoor na te denken over mogelijke oplossingen.
"De verspreiding van zaden tussen afzonderlijke stukjes bos kan gestimuleerd worden, onder andere door de aanleg van corridors, een soort snelwegen voor planten en dieren. Als dat ook niet volstaat zou de mens zelf hele plantenbestanden naar het noorden kunnen verplaatsen."