© fotograaf: Floor Driessen, Bureau Waardenburg
Het wilde oesterrif dat in 2016 is ontdekt ten noorden van de Brouwersdam in Zeeland is vanaf nu voorlopig beschermd tegen bevissing. Het gebied met bijzondere onderwaternatuur is door de overheid aangewezen als onderzoeksgebied, aldus ARK Natuurontwikkeling en het World Wildlife Fund WWF, die zich hebben ingespannen voor bescherming van het rif.
Op het natuurlijk gevormde rif leven platte oesters, Japanse oesters en mosselen. Inktvissen, krabben, zeeanemonen en vissen gebruiken het rif als broed- en voedselplaats. Ook vogels en zeehonden profiteren van het aanbod van het schelpdierrif, dat goed zichtbaar is vanaf de dijk langs de Voordelta.
Het rif is in 2016 toevallig ontdekt, toen de natuur werd geïnventariseerd in opdracht van ARK en het WWF. Beide instellingen proberen op meer plekken in de Noordzee riffen te laten ontstaan door op geschikte plekken hard materiaal te plaatsen waarop schelpdieren zich kunnen hechten. De organisaties verwachten dat door dieren gevormde riffen mogelijk nog dit jaar een Europese beschermde status krijgen. Tot die tijd dringen ze aan op strikte handhaving in het bijzondere gebied in Zeeland.
Meer over:
het wilde oesterrifMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.