Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wilde oesterrif bij Brouwersdam beschermd tegen bevissing

4 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
Oesterbank Brouwersdam

© fotograaf: Floor Driessen, Bureau Waardenburg

Het wilde oesterrif dat in 2016 is ontdekt ten noorden van de Brouwersdam in Zeeland is vanaf nu voorlopig beschermd tegen bevissing. Het gebied met bijzondere onderwaternatuur is door de overheid aangewezen als onderzoeksgebied, aldus ARK Natuurontwikkeling en het World Wildlife Fund WWF, die zich hebben ingespannen voor bescherming van het rif.


Op het natuurlijk gevormde rif leven platte oesters, Japanse oesters en mosselen. Inktvissen, krabben, zeeanemonen en vissen gebruiken het rif als broed- en voedselplaats. Ook vogels en zeehonden profiteren van het aanbod van het schelpdierrif, dat goed zichtbaar is vanaf de dijk langs de Voordelta.


Het rif is in 2016 toevallig ontdekt, toen de natuur werd geïnventariseerd in opdracht van ARK en het WWF. Beide instellingen proberen op meer plekken in de Noordzee riffen te laten ontstaan door op geschikte plekken hard materiaal te plaatsen waarop schelpdieren zich kunnen hechten. De organisaties verwachten dat door dieren gevormde riffen mogelijk nog dit jaar een Europese beschermde status krijgen. Tot die tijd dringen ze aan op strikte handhaving in het bijzondere gebied in Zeeland.


Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp