Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde kievitsbloem profiteert van overstromingen Zwarte Water

  •    •  
23-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2208 keer bekeken
  •  

De wilde kievitsbloem is een typische uiterwaardenbloem en een echte voorjaarsbloeier. In het wild komt deze zeldzame bloem nog maar op een paar plekken voor in Nederland. Een van die plekken is de Brommert, een natuurreservaat aan het Zwarte Water. Het Zwarte Water is een 19 kilometer lange rivier die van Zwolle naar het Zwarte Meer in de provincie Overijssel loopt en regelmatig overstroomt.

Overstromingen

De wilde kievitsbloem is een bolgewas uit de leliefamilie, en wordt vooral aangetroffen op plekken waar zand en klei op veen ligt. De plant is afhankelijk van hooilandjes die regelmatig overstromen. Het Zwarte Water overstroomt nog steeds regelmatig door opstuwing van water uit het IJsselmeer. Overstromingen in de winter en vroege voorjaar zorgen ervoor dat grassen geremd worden in het groeien. 

Dit biedt kansen voor de wilde kievitsbloem. Na een overstroming blijft mineraalrijke voeding achter in de vorm van kleideeltjes waar de wilde kievitsbloem van profiteert. Daarnaast zijn overstromingen ook van belang voor het verspreiden van het zaad via het water van de rivier. De zaden van de wilde kievitsbloem zijn best groot en kunnen drijven.  

Bevruchting door hommelkoningin

De hommelkoningin is bijna het enige insect dat de wilde kievitsbloem bevrucht. Hommelkoninginnen houden hun temperatuur altijd hoger dan hun omgeving en dat maakt hen de eerste die al in het vroege voorjaar rondvliegen. En de kievitsbloemen zijn een van de eerste planten die in bloei staan in het voorjaar. De bloem weerkaatst het zonlicht die opgemerkt wordt door de hommelkoningin. De andere insecten doen dat niet. Het mooie aan het bezoek van de hommelkoningin is dat het de bloem tegelijkertijd ook beschermt tegen ziektes. Daar is Albert Corporaal na jarenlange onderzoek achtergekomen.   

En het blijkt dat dit met aardappelen ook het geval is. Toch mooi dat moeder natuur ons een gratis bestrijdingsmiddel geeft.

Let op: deze week is de uitzending van Vroege Vogels TV over het Zwarte Water verplaatst naar de zondag om 18:40 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.