Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde kat op cameraval in Zuid-Limburg

  •  
03-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wilde_kat_ZL_ontdekking_2.JPG
In Zuid-Limburg is in een gebied van Natuurmonumenten in de grensstreek de Felis Silvestris, de wilde kat op cameraval vastgelegd. Het is een bijzondere ontdekking door boswachters van de natuurorganisatie aangezien de wilde kat uit Nederland verdwenen was.
Rentree
Dit zoogdier maakt evenals de wolf en de lynx in Nederland zijn rentree. Eerder al werd een wolf op 15 kilometer van de Nederlandse grens op camera gefilmd. Natuurmonumenten ziet de terugkeer van de wilde kat en andere roofdieren als een verrijking van de Nederlandse natuur.
Bewijs
De terugkeer van de wilde kat is een bewijs van de kwaliteit van het landschap. Voor natuurliefhebbers voegt hij een extra dimensie toe aan de natuurbeleving. Aangezien het dier gebaad is bij rust en ruimte, houdt Natuurmonumenten de precieze locatie geheim.
Discussie
Uit een eerdere melding van dit dier vorige maand in de Belgische Voerstreek bleek al dat het dier dichtbij de Nederlandse grens leefde. Met de huidige foto’s staat zijn aanwezigheid in ons land niet meer ter discussie.
Leefgebied
De zichtbare kenmerken van de Felis Silvestris zijn de middellijn op de rug, een pluimstaart waar een verticale lijn ontbreekt, zwarte staartpunt, enkele ringen op de staart, lichte flanktekening, een passende koptekening en deels donkere achterhielen. Het dier is veel forser dan een gewone huiskat. Zijn leefgebied strekt zich uit tot natuurlijke bosgebieden, waar hij beschutting vindt onder struiken en omgevallen oude bomen.
Gedrag
Het is een solitaire soort, die in de schemering of 's nachts op jacht gaat. Hij jaagt op open plekken in het bos en langs bosranden op haasachtigen, knaagdieren en vogels. Soms grijpt hij ook andere kleine en middelgrote zoogdieren, vissen, kikkers, reptielen en insecten. Ook eet hij planten. Deze ontdekking in Zuid-Limburg is des te bijzonderder aangezien het dier dagen- en nachtenlang aas bleek te eten van een dood ree. Niet eerder was dit gedrag bekend.
Meerval
Natuurmonumenten is positief over de terugkeer van roofdieren naar Nederland. Eerder volgden spontaan al de zeearend en de meerval. Met de spontane terugkeer van deze roofdieren aan de top van de voedselpiramide gaan andere dieren natuurlijker gedrag vertonen.
Bron: Natuurmonumenten.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor