De Europese wilde kat (
Felis silvestris silvestris) is geen verwilderde cyperse huiskat (
Felis silvestris lybica), maar een aparte ondersoort die lang uit ons land weg was, maar nu terug is en op weg naar Brabant. Door bescherming en natuurontwikkeling breidt de soort zich nu uit.
Het gaat dan onder meer om omvorming van eentonige naaldbossen naar gevarieerde, structuurrijke loofbossen, ontwikkeling van brede, struweelrijke bosranden, ontsnippering bij wegen in of langs bosrijke natuurgebieden en omvorming van intensief begraasde en kort gemaaide graslanden naar extensief begraasde, structuurrijke graslanden.
Een definitieve terugkeer van de wilde kat in Brabant heeft tijd nodig. Doordat ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging nu werken aan de verbetering van zijn leefgebied en een betere bereikbaarheid van geschikt leefgebied, is de kans groot dat de soort zich straks definitief vestigt in Brabant. Tegemoetkomen aan de eisen van de wilde kat aan zijn omgeving, betekent automatisch ook een ecologische impuls voor veel andere soorten planten en dieren.
De wilde kat stelt hoge eisen aan zijn leefgebied daarom voelt het waarnemen van deze soort voor natuurorganisaties als de kers op de taart. Net als veel andere roofdieren laat de aanwezigheid van een populatie wilde katten zien dat het gebied ecologisch goed functioneert.
Lees meer op Nature TodayBron tekst:
ARK Natuurontwikkeling