Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde bijen spelen grote rol bij appeloogst

  •  
10-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
appelboom_02.jpg

© Appelboom vol met knoppen en bloesem.

Wilde bijen spelen een belangrijke rol bij de productie van appels en blauwe bessen. Hun bijdrage bedraagt jaarlijks duizenden euro’s per hectare. Alleen al voor de Elstar-appel komt dit voor heel Nederland neer op een opbrengst van wel 16 tot 20 miljoen euro. Dat bleek woensdag uit een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet uitvoeren.
Essentieel
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken: ,,Dit onderzoek maakt duidelijk dat wilde bijen niet alleen essentieel zijn voor de natuur, maar ook voor de landbouw. We moeten er met elkaar voor zorgen dat deze belangrijke bestuivers hun nuttige werk kunnen blijven doen. Dat is goed voor de kwaliteit van het fruit en voor de biodiversiteit in Nederland.''
Naast de honingbij zijn er honderden soorten wilde bijen in Nederland, maar hun belang voor de bestuiving van gewassen was tot nu toe onbekend. Op tientallen bedrijven werd de bijdrage van deze wilde bestuivers onderzocht aan de opbrengst van appels en blauwe bessen (de rassen Duke en Liberty).
Hogere kwaliteit
Wilde bijen zorgden niet alleen voor een flink hoger aantal kilogrammen vruchten, maar de vruchten waren ook van een hogere kwaliteit. ,,En dat vergroot uiteraard de netto winst voor de teler'', aldus Arjen de Groot van onderzoeksinstituut Alterra Wageningen UR.
,,Wilde bijen blijken veel beter te presteren dan honingbijen in de overdracht van pollen op bloesems van Elstar-appelbomen'', zegt De Groot. Deze resultaten zijn belangrijk, omdat veel soorten wilde bijen in aantal afnemen.
Meer informatie:  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.