Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Wilde bijen spelen grote rol bij appeloogst

10 sep 2015
  •  
leestijd 2 minuten
appelboom_02.jpg

© Appelboom vol met knoppen en bloesem.

Wilde bijen spelen een belangrijke rol bij de productie van appels en blauwe bessen. Hun bijdrage bedraagt jaarlijks duizenden euro’s per hectare. Alleen al voor de Elstar-appel komt dit voor heel Nederland neer op een opbrengst van wel 16 tot 20 miljoen euro. Dat bleek woensdag uit een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet uitvoeren.
Essentieel
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken: ,,Dit onderzoek maakt duidelijk dat wilde bijen niet alleen essentieel zijn voor de natuur, maar ook voor de landbouw. We moeten er met elkaar voor zorgen dat deze belangrijke bestuivers hun nuttige werk kunnen blijven doen. Dat is goed voor de kwaliteit van het fruit en voor de biodiversiteit in Nederland.''
Naast de honingbij zijn er honderden soorten wilde bijen in Nederland, maar hun belang voor de bestuiving van gewassen was tot nu toe onbekend. Op tientallen bedrijven werd de bijdrage van deze wilde bestuivers onderzocht aan de opbrengst van appels en blauwe bessen (de rassen Duke en Liberty).
Hogere kwaliteit
Wilde bijen zorgden niet alleen voor een flink hoger aantal kilogrammen vruchten, maar de vruchten waren ook van een hogere kwaliteit. ,,En dat vergroot uiteraard de netto winst voor de teler'', aldus Arjen de Groot van onderzoeksinstituut Alterra Wageningen UR.
,,Wilde bijen blijken veel beter te presteren dan honingbijen in de overdracht van pollen op bloesems van Elstar-appelbomen'', zegt De Groot. Deze resultaten zijn belangrijk, omdat veel soorten wilde bijen in aantal afnemen.
Meer informatie:  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's