Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Wilde apen

  •  
21-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wilde-apen
De shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2017 bevat vijf boeken. Een daarvan is het boek "Wilde apen" geschreven door hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie Frank Berendse. Het boek draait om de vraag  'wie hoort er eigenlijk in een natuurreservaat: de mens of de in het wild levende dieren en planten'? en wat is de relatie tussen de mens en de natuur?

Natuurbeheer

Wat willen we in Nederland met onze natuur en hoe hoog staat het op de prioriteitenlijst van de politiek? Willen we landbouwgrond inperken ten faveure van de natuur, of willen we het bij het oude houden? Frank Berendse behandelt in zijn boek de de vervuiling van de natuur  door  onze landbouw zoals  de afgifte van ammoniak. Tevens schrijft hij over  de gevolgen van  bestrijdingsmiddelen voor insecten en vogels en ook uiteindelijk voor de mens zelf.

Belasting heffen op bestrijdingsmiddelen

Berendse komt in zijn boek met een oplossing: belasting heffen op de aanschaf van bestrijdingsmiddelen, antibiotica en bepaalde soorten veevoer, opdat er een schone landbouw zal overblijven. Een landbouw waarin een onbespoten appel minder duur zal zijn dan een met gif bespoten exemplaar. Hij pleit voor een Nederland zonder bedrijven die winst blijven maken over de rug van natuur, dierenwelzijn of de gezondheid van andere mensen. Dat zou voor Berendse de redding zijn van de Nederlandse natuur.

Jan Wolkers Prijs 2017

Nog vijf boeken doen mee in de strijd om de Jan Wolkers Prijs 2017 voor het beste Nederlandse natuurboek. De prijs wordt op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen.
De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur of het boek vereeuwigt. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar