Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wijffels: ‘Verbreding A27 bij Amelisweerd is een beetje absurd’

  •    •  
18-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1163 keer bekeken
  •  
Herman-Wijffels

Herman Wijffels

© Fotograaf: Rob Buiter

Top-econoom en emeritus-hoogleraar Herman Wijffels vindt het ‘niet consistent’ en zelfs ‘een beetje absurd’ dat het kabinet geen definitieve streep zet door de voorgenomen plannen om de A27 bij landgoed Amelisweerd in Utrecht te verbreden. Dit zegt hij in Vroege Vogels (zondag 18 december, NPO Radio 1, 07.00-10.00 uur). Het is volgens Wijffels nu echt tijd om prioriteit te geven aan de natuur. In andere delen van het kabinetsbeleid ziet hij dat wél terug.

Prioriteit aan de natuur

“We hebben nu een minister van Natuur en Stikstof, die prioriteit geeft aan de natuur. We hebben een minister van Infrastructuur die zegt: we moeten niet meer, maar minder vliegen op Schiphol. In de logica van dat beleid, zou je nu denken, moet ook een streep door de verbreding bij Amelisweerd, maar dat gebeurt nu weer niet.”

Amelisweerd

Amelisweerd

© Fotograaf edmather

Stikstofroof

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ondertekende in augustus een nieuw, aangepast Tracébesluit met plannen om de snelweg te verbreden. Ook kwam onlangs naar buiten dat de Rijksoverheid boerderijen in de provincie Utrecht en Gelderland heeft opgekocht, om de vrijgekomen stikstofruimte te gebruiken voor het verbreden van de A27 bij Amelisweerd. De provincies betitelen dat als ‘stikstofroof’.

Roer om

Volgens Wijffels moet het roer nu worden omgegooid: “We weten dat we op allerlei manieren bezig zijn om de aarde en de natuur als basis van alle leven in gevaar te brengen. Daar moeten we mee ophouden! Het is de moeite waard om ons te verzetten tegen plannen die nog weer de oude lijn doortrekken. Dat is waar het in de kern om gaat.” 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.