Wielerklassieker Limburgs Mooiste wordt weer schoon aangepakt door de organisatie
• 03-06-2010
• leestijd 2 minuten
Zaterdag 5 juni vindt de 19de editie van de wielerklassieker Limburg Mooiste plaats. De verschillende routes lopen vanaf het European Science and Business Park AVANTIS te Heerlen over verkeersarme, toeristische wegen in Zuid-Limburg en aangrenzende gebieden in België en Duitsland. Al jarenlang doen de organisatoren er alles aan om het evenemententerrein en de routes na het evenement schoon achter te laten. Ook dit jaar hebben de organisatie en Stichting Nederland Schoon de handen ineen geslagen om de bezoekers, sponsoren en deelnemers bewust te maken van hun bijdrage aan een 'schoon' evenement.
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen en terugdringen van zwerfafval vraagt zowel om bewustwording bij publiek en deelnemers als om goede afspraken met afvalverwerkingsbedrijven, toeleveranciers en sponsoren. ''We maken hierover goede afspraken met onze sponsoren en de vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om ''hun verzorgingsplaatsen'' schoon te houden. Daarvoor worden ze voorzien van zakken, prikkers, etc.. Ook hebben we een uitstekende samenwerking met RD4 die een zorgvuldig 'opruimplan' heeft om al het door vrijwilligers verzamelde afval op te halen en alle routes weer zwerfafvalvrij op te leveren'', aldus Dries Linssen, organisator van Limburgs Mooiste.
Ik rij zwerfafval vrij
''We hebben samen met de organisatie van Limburgs Mooiste een aantal criteria opgesteld waar de aanpak van een 'schoon evenement' aan moet voldoen'', aldus Henk Klein Teeselink van de Stichting Nederland Schoon. Dit jaar fietst een afvaardiging van 25 wielrenners mee om ter plekke te kijken hoe de naleving van deze criteria in de praktijk werkt.
''We besteden bijzonder veel aandacht aan preventie. Ik denk dat we er dit jaar in geslaagd zijn om er nog meer aandacht op te vestigen. Stichting Nederland Schoon stelt ons hiervoor extra materialen ter beschikking. We beschikken over een start/finish boog en bebording om het publiek op te roepen hun afval in de afvalbak te gooien'', aldus Linssen.
Afval in de afvalbak
Hoe meer evenementenorganisatoren aandacht besteden aan het voorkomen van zwerfafval, hoe krachtiger het signaal naar de samenleving wordt dat afval in de afvalbak hoort. ''We zijn heel gelukkig met de samenwerking met Limburgs Mooiste in deze en hopen dat er veel organisatoren volgen om ook hun evenement schoon te organiseren en samen te werken aan de bewustwording bij publiek en deelnemers.'', aldus Klein Teeselink. Dit jaar nemen er ruim 18.000 recreanten deel aan Limburgs Mooiste en de organisatie verwacht daar bovenop vele duizenden toeschouwers. Linssen: ''We hopen en verwachten dat het beroep dat we wederom gaan doen op onze deelnemers en toeschouwers om het prachtige landschap waar we van mogen genieten schoon te houden zijn vruchten af gaat werpen om Limburgs Mooiste zijn naam eer aan te doen.''
Bron: ANP