Van eekhoorns is het bekend dat ze in de herfst voedselvoorraden aanleggen. Daarbij worden één tot vijf nootjes of hele dennenappels in of onder de strooisellaag verborgen. Eekhoorns kiezen als verstopplek vaak locaties die vanuit het oogpunt van een eekhoorn karakteristiek zijn, zoals tegen een boomwortel. De zaden van de dennenappel zijn zeer energierijk en belangrijk voor eekhoorns om in een goede conditie te blijven. In de winter en het voorjaar wordt de voorraadplek opgezocht. Ze vinden hun voorraadplek terug door gericht te zoeken op karakteristieke plekjes en door geur. Muizen leggen ook voedselvoorraden aan, maar het grote verschil is dat ze het op minder plekken doen maar dat de hoeveelheden op zo’n plek veel groter zijn.
De dennenappels die in het voorjaar nog aan de boom hangen zijn ongeschikt. Ze gaan namelijk door de hogere temperaturen openstaan en de zaden dwarrelen op de grond. Voor eekhoorns is het niet te doen om gericht naar deze kleine zaden te zoeken. In de periode tussen het open gaan staan van de dennenappels en het rijp worden van de nieuwe dennenappels wordt de voedselvoorraad aangesproken. Dat vullen ze aan met ander noodzakelijk voedsel zoals knoppen, jonge loten en bloemen van naald- en loofbomen. Daarnaast vullen ze het voedsel aan met allerlei insecten, maar ook een enkele keer met een vogelei of jonge zangvogel. Doorgaans is dat voedsel minder energierijk.
Uit onderzoek is gebleken dat eekhoorns die investeren in een goede voedselvoorraad en daar ook gebruik van maken, in het voorjaar in een betere conditie verkeren en langer leven. Waarschijnlijk produceren ze door die hogere leeftijd ook meer worpen. Wie wat bewaart, die heeft wat! Een langer leven én een grotere kans op meer nakomelingen.
2014 is het jaar van de Eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder een landelijk
eekhoornweekend op 17 en 18 mei.