Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie ontwerpt een duurzaam managementmodel voor de Galapagos?

  •  
26-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
galapagos_symposium.jpg
Dat was de vraag die uitgebreid bediscussieerd werd door de meer dan honderd aanwezigen op het Symposium van de CDF.
Onze landgenote, Marjan van den Belt , die nu deputy director is van the New Zealand Centre for Ecological Economics, presenteerde in de ochtend een modelmatige aanpak voor de Galapagos (eventueel medierend). Verschillende wetenschappers waren sceptisch en bleven de als, dan vraag stellen, maar verschillende organisaties en andere wetenschappers omarmden het idee van een model, waarbij alle stakeholders betrokken worden en hun input hebben, ook in de definiëring van de problemen en de mogelijke oplossingen. Er moet wel een gezamenlijk gedragen doel komen uiteraard, anders is ieder managementmodel gedoemd te mislukken. Ook de controlerende stakeholders moeten in het model betrokken worden.
De afgelopen dagen hebben verschillende wetenschappers hun onderzoek gepresenteerd. Het tracken van de bewegingen van haaien en van reuzenschildpadden bijvoorbeeld. Het is mogelijk op de Galapagos en we leren er veel van. NASA die met grote modellen de gevolgen van el nino en la nina’s kan laten zien. Modellen die weer gebruikt kunnen worden door wetenschappers om bewegingen in het systeem waar te nemen en reductie, of juist groei van soorten te laten zien. Aan de orde is ook dat de kosten voor het behoud van ecosystemen vaak vele malen kleiner zijn dan de gevolgen van het verdwijnen. Een voorbeeld daarvan hebben we kunnen zien in Louisiana, waar de mangrove een groot deel van de gevolgen van de orkaan Katherina had kunnen opvangen, ware het niet dat de mangrove gekapt is ten behoeve van de olie-industrie. Het nu kunstmatig beschermen van de kust kost vele malen meer dan behoud van de mangrove had gekost.
Het economische model van groei wordt ter discussie gesteld. Voortdurende groei is onmogelijk, zowel economisch, als ecologisch. De kredietcrisis toont het eerste, de smog en opwarming van de aarde mede door het verstoken van fossiele brandstoffen toont het tweede.
De Galapagos zou volgens veel deelnemers aan het Symposium een voorbeeld voor de wereld moeten zijn van ecologisch behoud. Dat het dat niet is, laten de vele toeristische en immigratieactiviteiten zien.Volgens sommigen is vooral de politieke wil een sta in de weg.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor