Het gaat niet goed met de veldleeuwerik. Ze zijn bijna verdwenen uit de open akkers, graslanden en heide. Natuurmonumenten wil daarom weten waar de veldleeuwerik nog voorkomt in de zuidelijke IJsselvallei, tussen Apeldoorn en Brummen.
Wie heeft de uitbundig klinkende, bijna eindeloze zang gehoord van deze zeldzaam geworden vogel? Geef de zanglocatie door aan de boswachter en help Natuurmonumenten met het maken van een plan voor het leefgebied van de veldleeuwerik in de IJsselvallei.
Herkenning
De veldleeuwerik heeft een grijsbruin gestreept verenkleed met vuilwitte buik en sterk gestreepte borst. De aanwezigheid verraadt de veldleeuwerik vooral door zijn kenmerkende zangvlucht, dat op mooie dagen van grote hoogte gehoord kan worden. Tijdens deze zangvlucht lijkt de vogel slechts een klein stipje aan de hemel. Kijk op de de site van de vogelbescherming voor foto’s en geluiden van de veldleeuwerik.
De veldleeuwerik is een vogel die op open akkers, graslanden en heidevelden leeft. De zangvogel leeft voornamelijk van insecten en zaden. Om te overleven moeten akkers, graslanden en bermen rijk zijn aan kruiden en insecten. De vogel is een grondbroeder en doet het vooral goed in akkers met zomergraan omdat deze akkers in het broedseizoen nog vrij kaal of laag begroeid zijn.
Veel geschikte leefgebieden zijn verdwenen door de overschakeling op teelt van voornamelijk wintergranen en mais, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Door het vroege maaien gaan veel van de aanwezige legsels verloren. Tussen 1960 en 2008 is daardoor de populatie in Nederland volgens de Vogelbescherming met meer dan negentig procent afgenomen.