Vroege Vogels

Wetenschappers waarschuwen voor gevolgen gaswinning onder Waddenzee

  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
715 keer bekeken
  •  
waddenzeeee.jpg

Wetenschappers en academici waarschuwen dat het verlenen van vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee een groot milieurisico vormt voor dit UNESCO Werelderfgoed. De wetenschappers, waaronder deskundigen op het gebied van de Waddenzee, stuurden een brief naar minister Van der Wal (natuur en stikstof), staatssecretaris Vijlbrief (mijnbouw) en minister Rob Jetten (klimaat en energie).

Herhaalde oproep 

Deze brief herhaalt de oproep van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) om de ontwerpvergunning voor de winning van fossiele brandstoffen onder de Waddenzee in te trekken. De IUCN stelt dat door de combinatie van bodemdaling door gaswinning en een stijgende zeespiegel, het wad bij eb minder droog zal vallen. Dit is essentieel voor beschermde inheemse en trekvogelsoorten om te foerageren.

Ook benoemt de brief het onafhankelijke juridische advies van de Waddenacademie dat een vergunning in strijd is met de Natura 2000-richtlijnen. 

Nieuwe boringen

Dr. Marjan Smeulders, woordvoerder: "Als we bereid zijn om gas onder ons werelderfgoed de Waddenzee vandaan te pompen, waar houdt dit dan op? Nieuwe gasboringen gaan pas over enkele jaren gas leveren en helpen ons dus niet tijdens de huidige energiecrisis. Maar gaswinning brengt wel dit kwetsbare, kostbare ecosysteem in gevaar."

Klimaatcrisis

Deze brief komt slechts enkele maanden na een eerdere brief van wetenschappers en academici van Nederlandse universiteiten, waarin alarm werd geslagen over het plan van de regering om vergunningen te verlenen voor nieuwe gasboringen in de Noordzee. Zij stellen dat deze nieuwe projecten de klimaatcrisis verergeren en in tegenspraak zijn met de eigen klimaatdoelstellingen van de regering. 

Bron: Scientists for Future

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

jhultzer
jhultzer21 sep. 2022 - 12:01

Hebben wij niet toevallig een prominente wetenschapper als minister?? Hij is er wel, maar je hoort hem niet….(nu niet en ‘nooit niet’)

MarcelM
MarcelM21 sep. 2022 - 11:19

Er is geen klimaatcrisis. De wetenschap is daar niet over eens. Als Nederland 1000 miljard euro belastinggeld in een bodemloze put gooien is wanbeleid van de grootste orde. In India worden de komende jaren 1300 kolencentrales bijgebouwd, in China 700. Die 1000 miljard hebben we veel harder nodig voor andere doelen. Dit beleid is desastreus.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.